Igazi franciaként járnád Párizs utcáit? Ezeket a hibákat kerüld el!

Igazi franciaként járnád Párizs utcáit? Ezeket a hibákat kerüld el!

Néhány gyakori hiba, amit a turisták elkövetnek a városban - illetve néhány tipp, hogy miképp kerülhetjük el őket.


Bármihez hozzáérni kérdezés nélkül

Ha a kézzel fogdosásról van szó, egyszerűen ne tedd. Vagy ahogy a franciák mondják: „ne touchez pas!" Most, hogy mindannyian egy COVID univerzumban élünk, ez magától értetődőnek kellene lennie. De a piacok szigorúbbá váltak. Régebben az árusok megengedték a vásárlóknak, hogy maguk válasszák ki az őszibarackot, a szilvát vagy bármit, de ma már jobban tesszük, ha előbb megkérdezzük. Ugyanez a szabály érvényes a környék utcáin található hétvégi bolhapiacok bármelyikén. Az eladásra kínált tárgyak közül sok értékes és törékeny, ezért jobb, ha szólsz az eladónak, és inkább rámutatsz, minthogy úgy simogasd a porcelán só- és borskészletet, mintha az már tiéd lenne.

Egyhetes bérlet vásárlása és a metrójegyek kidobása

A városi közlekedési rendszer kivezeti a papírjegyeket. De még mindig léteznek, és sokan inkább vesznek egy maréknyi jegyet, minthogy átálljanak az új digitális kártyára.

Ha úgy tervezed, hogy maradsz a papírjegyeknél, fontos, hogy a használt jegyedet addig őrizd meg, amíg ki nem lépsz az állomásról, hiszen a metrót szigorúan ellenőrzik, és megbírságolják az, ha valakinél nincs jegy, amivel igazolni tudja, hogy fizetett az utazásért. Mindezek mellett valószínűleg szinte mindenhová gyalog fogsz menni, ezért hacsak nem hosszabb ideig tartózkodsz itt, vagy nem fogsz rendszeresen ingázni egy adott helyre és vissza, ne vesződj azzal, hogy egyhetes bérletet vásárolj. Sok népszerű párizsi helyszín olyan közel van egymáshoz, hogy érdemesebb gyalogolni, és élvezni az út mentén található látnivalókat.

Menet közben evés

Ha már az útközbeni evésről vagy ivásról beszélünk, a párizsiak nem igazán szoktak ilyet csinálni. Az ételeket és italokat lassan kell élvezni és elfogyasztani – nem rohanás közben, vagy a metrón. Kávét is ritkán rendelnek elvitelre, és még egy alma vagy banán fogyasztása az utcán is kiválthatja az emberek fintorgását.

Talán az az álmod, hogy ellátogass Párizsba, leülj az utcára néző fonott székek egyikére, és rendelj egy kávét és olvasgass, esetleg figyeld a járókelőket? A teraszokon még mindig engedélyezett a dohányzás, így bármit is rendelsz, számolj azzal, hogy a passzív dohányzás nem marad el. És a kávé az ilyen helyeken vitathatatlanul nem jó. Jobban jársz, ha bort vagy sört kérsz, ha csak inni és gyönyörködni akarsz a látványban.


A figyelmetekbe ajánljuk