fogamzásgátló

A fogamzásgátló tabletta rengeteg negatív mellékhatással jár együtt, ezért javításra szorul.


Noha a férfi fogamzásgátlók is megjelenhettek volna, nem mentek át a rostán, mivel olyan mellékhatásokat okoznak, mint a depresszió, más hangulatzavarok, izomfájdalmak és pattanásos arcbőr. Ezeket ma már igyekeznek korlátozni, ezért fejlesztik a férfiaknak szánt hormonkészítményeket.

A nők esetében azonban ez másképp van: az 1960-ban piacra dobott fogamzásgátlók olyan súlyos mellékhatásokkal is együtt járhatnak, mint a medencefájdalom vagy az erőteljes vérzés.

Egyes nők az életminőség csökkenéséről számolnak be, a fogamzásgátlók ugyanis alacsonyabb libidót, hangulatingadozást, hányingert, fejfájást okozhatnak. Megnő emellett a vérrög kialakulásának esélye is, ami trombózist, tüdőembóliát és stroke-ot vonhat maga után.

A nők egyharmada hagyja abba a fogamzásgátló szedését az első évben a mellékhatások miatt. Használata az évek során jelentősen csökkent.

A kedvezőtlen hatások okozta népszerűtlenség nemcsak a fogamzásgátló tablettát, de más hormonális eszközöket, így a spirált is érinti.

A mellékhatások esetén kiemelendő fontosságú az, hogy mennyire szenzitív a nők szervezete és milyen genetikájuk van.

Az nem kérdés azonban, hogy a tabletta javításra szorul. 2017 és 2020 között ennek ellenére csak 23 klinikai tesztelésen mentek át a női fogamzásgátlók. Ugyanezen évek között ehhez képest 140 szemgyógyszert teszteltek többek között.

Sok nő a mellékhatások mellett is folytatja a fogamzásgátlás alkalmazását, mert nem akar teherbe esni, ezért a fejlesztők nem biztos, hogy szükségesnek tartják a készítmények javítását.

A jövőben tehát sürgető szükség van mind a férfi fogamzásgátlók tesztelésére és javítására, mind pedig a női fogamzásgátlók kockázatainak csökkentésére.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk