Ezért érdemes tisztítani a szobanövények leveleit
A szobanövények csodás díszletei otthonunknak, de sokszor megfeledkezünk róluk a takarítás során. Aki előszeretettel tartja őket tudathatja, hogy nem kell sok idő, míg a por felhalmozódik a leveleken. Ez a porréteg pedig blokkolja a napfényt, így a növény képtelen lesz a fotoszintézisre.

Ezért hosszú távon megéri, ha időnként leportalanítod a növényeid leveleit, hiszen egészségesebbek lesznek, és nem utolsó sorban jobban mutat a szobában is.

Mégis milyen gyakran kell?

Ez alapvetően környezet kérdése. Attól függ, mennyi por van a levegőben, ahol élünk. A földutakkal, építkezésekkel szomszédos ingatlanok vagy olyan helyeken, ahol gyakran fúj a szél, értelemszerűen több por van a levegőben. Éppen ezért, ha ilyen területen laksz, gyakrabban kell elvégezned növényeid tisztítását. Csupán ellenőrizd ujjaiddal a leveleket, ha érzed a port vagy esetleg látod a levegőben, akkor ajánlatos letörölni a leveleket.

A tisztítást többféle módon megteheted.

Tedd a növényt a mosdókagylóba vagy a tus alá, de mielőtt bepermetezed, ellenőrizd a vizet, hogy langyos-e. Ugyanis a forró és a hideg víz egyaránt károsíthatja a növény leveleit. Abban az esetben, ha a növényeid már szinte szürkék a portól, használj mosószeres vagy mosogatószeres vizet. Adj negyed rész mosogatószert egy liter vízhez.

Kisebb növényeknél, amelyek nem bírják a vízsugár nyomását, úgy tudod megtisztítani, hogy a virágföld szintjénél megfogod a szárát, megfordítod cserepestől együtt és egy vödör vízbe mártod, úgy, hogy a levelei beleérjenek. A művelet előtt locsold meg a földet, hogy amikor a cserepet megfordítod, ne hulljon ki. A teljes biztonság érdekében rögzítsd műanyag fóliával. Végül pedig mindig figyelj arra, hogy a víz langyos legyen.

Nagyobb cserepes növényeknél a permet nem a legjobb ötlet, pláne amiknek a mozdítása problémás lehet. Ebben az esetében egyszerűen nedves ruhával töröld le a leveleket.

(thespruce.com)

Related Articles From Your Site
A figyelmetekbe ajánljuk