Stohl András feketén-fehéren

5 dolog, amit kevesen tudnak a színészről

Elég csupán a vezetéknevét említeni, és máris felidéződik egy felejthetetlen alakítás, egy szállóigévé vált mondat, egy jellegzetes mozdulat, mimika, hang, film, színház, muzsika, tévé, diadal, bukás és újrakezdés – kinek mi, de végső soron mindenkinek ugyanaz: ő maga. Íme, az ember, akit Stohl Andrásnak hívnak.

Stohl András harminc éve kezdte meg pályafutását – a Hamu és Gyémánt magazin 2019. téli lapszámában megjelent interjúban a kerek évforduló kapcsán kérdezzük pályája legemlékezetesebb mérföldköveiről, döntésekről és újrakezdésről. Most öt olyan részletet emeltünk ki az interjúból, amit valószínűleg nem sokan tudnak Stohl Andrásról.

1. Fiatal színészként az elsődleges célja a hírnév volt.

„Ez leegyszerűsítés vagy tényleg ennyi volt a cél?” – kérdezi Veiszer Alinda az interjúban „Nem, ilyen egyszerű voltam. Tényleg ennyi volt a cél. Ismert, nagy színésszé válni.”

2. Fiatalon eldöntötte, hogy nem megy színpadra vagy kamera elé úgy, hogy előtte alkoholt ivott.

„Láttam olyan színészeket, akik ezt csinálták, és ez engem zavart. Az a legnagyobb istenverése, ha valaki tud piával játszani, mert akkor egy idő után már nem is megy anélkül. Az alkoholtól az ember felszabadul, tehetségesnek érzi magát. Anélkül meg egyszer csak kevésnek fogja.”

3. A kedvenc szerepe a Tevje a Hegedűs a háztetőn-ből.

„Én igazából Tevje vagyok, nem John Proctor.” „Mi vagy belőle?” – teszi fel a kérdést Veiszer Alinda. „A hatalmas szíve.”4. A Toy Story cowboya, Woody szinkronhangja volt, aki egy különleges helyzetben sietett segítségére.

„Amikor megtörtént a baleset, ami miatt börtönben voltam, felhívott egy ember, hogy szeretne találkozni velem, mert segíteni akar. Találkoztam vele a fóti benzinkúton, és elmondta, hogy ő vezeti az egyik büntetés-végrehajtási intézet mosodáját, és valószínűleg el tudja intézni, hogy olyan börtönbe kerüljek, ahol kellemesebben lehet létezni. Mondtam neki, hogy az én helyzetemben ez nem nagyon járható út, mert nagy figyelem középpontjában vagyok, de azt szeretném tudni, miért akar nekem segíteni. Van egy kilencéves kisfia, felelte, aki látta a híradót, hallotta a hangomat, és azt kérdezte tőle: »Apa, Woody bajban van? « Erre ő azt válaszolta: »Hát igen, bajban.« És akkor a kilencéves megkérdezte: »Apa, tudsz segíteni Woodyn? « És végül ezért hívott fel engem.”

5. Gyerekei nehezen viselik a nyilvánosságot.

„Nem szeretik, ha odajönnek hozzám autogramot kérni. És én mindig adok, el is magyaráztam nekik, hogy ami nekem három másodperc, az másnak három fantasztikus pillanat. Ezt ki kell bírni. Szerintem ők azt érzik ilyenkor, hogy apát elveszi tőlük valaki. De a kisfiam büszke, ő azt szokta kérdezni, ki a híresebb, Michael Jackson vagy én.”

Érdekli a teljes interjú? A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/4. lapszámában olvasható. A magazin kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a honlapunkon keresztül.

Fotó időpontja: 2019. 11. 20. Fotó készítője: Galgóczi Németh Kristóf Szerző: Veiszer Alinda

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.