Autoriter autók

Nem az autó teszi az embert, mégis, mióta csak elterjedt az automobilizmus, a járgányok megőrizték a státuszt szimbolizáló jellegüket. De mit árul el a kocsi a gazdájáról? Hat múltbéli, illetve jelenkori vezető járgányát vizsgáltuk meg.

A titkos kétéltű – Lyndon B. Johnson és az Amphicar

A Kennedy-gyilkosság után 1963 és 1969 között az addigi alelnök, Lyndon Barnes Johnson került az Egyesült Államok élére. A texasi óriás (192 centiméter magas volt) alacsonyabb presztízsű végzettsége miatt washingtoni elit körökben mindvégig kisebbségi komplexustól szenvedett, ám Johnsont sem a kishitűsége, sem a vietnámi kudarcai nem gátolták meg abban, hogy megőrizze hóbortos hobbijait, vidékies humorát és csalafinta cseleit.

Ezek közé tartozott az is, amikor a magánranchára, a texasi Johnson Citybe (!) érkező vendégeit megautóztatta. Belpolitikai főtanácsadója, Joseph Califano mesélte utóbb, milyen volt, amikor a főnök sétakocsikázásra csábította. Ő a hátsó ülésen foglalt helyet, a volánnál ülő elnök pedig először megautókáztatta a birtok tövében fekvő tó körül, majd egy kilátóponthoz hajtott, s amikor a meredek lehajtóra kanyarodott, a kis kék autó egyre gyorsult. „Jézusom, elromlott a fék! – kiáltotta az elnök. – Mindjárt elmerülünk!” Persze az egész csak blöff volt, ám a megriadt utas sikítozott, és ki akart szabadulni a „lélekvesztőből”, a ravasz sofőr azonban előre blokkolta a zárakat, így maradt a páni félelem. Eközben a házigazda a gépkocsit átváltotta kétéltű üzemmódba, majd a lassan csillapodó vendéget megcsónakáztatta a magántaván.Califano nem tudhatta, hogy a különleges autóknak hódoló Johnson szert tett egy Amphicar 770-es modellre. Az 1961–1963 között Németországban gyártott, mindössze 3878 kétéltűből a legtöbb az Óperencián túl kelt el. Ez a járgány híres volt arról, milyen könnyedén tér át szárazföldiről vízi üzemmódra, igaz, kisebb teljesítménnyel büszkélkedhetett, mint a hasonló kaliberű autók vagy motorcsónakok. A hálás túlélők utóbb úgy tartották, hogy (házi)gazdájuk a Fehér ház uraként szerencsére kevesebb meglepetéssel szolgált…

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/4. lapszámában olvasható. A magazin kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a honlapunkon keresztül.

Szerző: Benda László

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.