A köztünk élő robotok

Mi alkotjuk meg őket, azért, hogy szolgáljanak bennünket, mégis számos disztópiában civilizációnkat elpusztítani szándékozó ellenségeinkként tüntetjük fel a robotokat. A jelen állás szerint azonban a robotika még felívelőben van, és amíg belelátunk valami ismerőset a szerkezetekbe, olyan nagyon nem is tartunk tőlük. A legfrissebbek közül válogattunk.

Napjainkban a robotok képesek daganatos betegségeket diagnosztizálni, szívproblémákat megelőzni vagy éppen növényeket beporozni, sőt simán átmennek egy weboldal „nem vagyok robot” biztonsági falán, mi mégis előszeretettel tekintünk rájuk sztereotípiák alapján. Akkor érezzük magunkhoz közel a robotika legújabb vívmányait és eredményeit, ha – akárcsak az elképzelt földönkívüliek – humanoid jellegzetességekkel rendelkeznek, azaz van fejük, végtagjaik, „tekintetük”. Vagy legalább négylábú kedvenceinkkel ápoljanak ránézésre rokonságot. Holott ha jobban belegondolunk, a robotika fejlődésének éppen az a lényege, hogy olyan feladatokra vetjük be a szerkezeteket, amelyekre mi magunk nem vagyunk alkalmasak vagy képesek. A nyilvánvalóan veszélyes vagy nagy erőkifejtést igénylő eseteket is ideértve. Nem véletlen, hogy a robottechnológia első számú felhasználási területe a nehéz- és a hadiipar, továbbá egyre inkább a gyógyítás. Márpedig egy autógyár ponthegesztő robotjának ugyan miért volnának lámpaszemei vagy antennahaja? Egy precíziós műtéteket végző orvostechnikai eszköznek kell-e két lábon járnia?

A funkcionalitás előtérbe helyezésével és a specializálás szükségességével természetesen tisztában vannak a robotikai iparág fejlesztői is, mégis időről időre a hétköznapi ember számára befogadhatóbb, hovatovább szerethető „csomagolásban” mutatják be legújabb eredményeiket, tudván, hogy így szélesebb rétegekkel ismertethetik meg őket.

Cassie, a jól járó

Ma már sok mindenre képesek a robotok, akár fanyar vicceket is mesélnek, miközben elemzik és értékelik a közönség reakcióit, a két lábon járás azonban eddig nem tartozott az erősségeik közé. Az Agility Robotics vállalat Cassie névre keresztelt robotjával igyekszik orvosolni ezt a hiányosságot, olyannyira, hogy Cassie gyakorlatilag nem más, mint egy pár láb. A némiképp csirkére hajazó robot 16 hónapon át tartó fejlesztése meghozta a gyümölcsét, hiszen nemcsak egyenetlen talajon és lépcsőn közlekedik magabiztosan, de akkor is talpon marad, ha belerúgnak.Tervezői eredetileg nem holmi fémstruccnak képzelték el Cassie-t, azonban a fejlesztése során alkalmazott matematikai számítások alapján ez a fazon bizonyult a legstabilabb és legügyesebb kétlábú mozgásformának. Bármennyire bizarr látvány is, a remények szerint a Cassie-vel szerzett tapasztalatok forradalmasíthatják a robotok mozgását, hiszen lábakkal sokkal több helyre juthatnak el jóval könnyebben, mint kerekekkel.

„Nem egy létező állat megjelenését szerettük volna lemásolni, hanem a technikát, amellyel ügyesen, hatékonyan és robusztusan képes mozogni” – mondta Jonathan Hurst, a robotika egyetemi docense, Cassie fejlesztésének vezetője.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/4. lapszámában olvasható. A magazin kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a honlapunkon keresztül.

Szerző: Papp Sándor

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.