A kutyák és a megugrott evolúció

Az ember és a kutya közös története évezredekre nyúlik vissza, nem véletlenül ez a faj az egyetlen, amelynek még a latin neve is családhoz tartozót jelent. A velünk eltöltött idő során az ebek sok tulajdonságunkat ellesték, és több tekintetben hasonlatossá váltak hozzánk. Azt gondolnánk, már jól ismerjük őket, azonban még mindig tudnak meglepetést okozni.

Az utóbbi években egymás után járták be a tudományos világot az ELTE Etológiai Tanszékének felfedezései a kutyákkal kapcsolatban. „A kutya eredetéről sokat vitatkoznak. Nekem ebben szélsőséges nézeteim vannak – meséli dr. Csányi Vilmos etológus, biológus, egyetemi tanár, az ELTE Etológia Tanszékének alapítója. – Elképzelhető, hogy már 50-70 ezer évvel ezelőtt tartottak olyan farkast, amelyik az emberhez szokott, az emberi csoportok körül sündörgött. Huszonegy-huszonkétezer évvel ezelőtt pedig kivált a farkasok egyik alfajából a mai kutya őse.”

A továbbiakban az erőteljes szelekciós folyamat a legegyüttműködőbb, legszelídebb egyedeket emelte ki, azokat, amelyek a legjobban vonzódtak az emberhez. A kutyákat farkasmúltjuk is segítette abban, hogy beilleszkedjenek az emberek világába. A farkasok ugyanis hasonló szociális viselkedést mutatnak, mint az emberek, a falkák felépítése és működése az emberi családokéhoz hasonló: a tagok együtt vadásznak, elosztják a zsákmányt, közösen vigyáznak a kölykökre, és megvédik egymást.„A kutyánál az alapvető szociális tulajdonságok megmaradtak, azzal a lényeges különbséggel, hogy a kutya legfontosabb fajtársa az ember – mondja Csányi Vilmos. – A leglényegesebb jellemző az emberhez való vonzódás. Azokban a kísérletekben, amelyekben a farkasok és a kiskutyák választhatnak, hogy kihez menjenek oda, egy idegen emberhez vagy egy idegen kutyához, a kiskutyák az embert választják, a farkasok pedig a kutyát.” A kutyát tehát eleve hasonló szociális viselkedés jellemzi, mint az embert: szeret együttműködni, közös tevékenységeket végezni. A kutató szerint a kutya egy 2-3 éves gyerek szintjén érti meg a családi viszonyokat, vagyis azt, hogy ki a főnök, mi történik, és neki mi a szerepe, illetve a feladata az emberi közösségben.

Család vagyunk

„A kutyák viselkedésével kapcsolatos kutatásokat itt, az Etológia Tanszéken kezdtük el elsőként a világon, több mint 25 évvel ezelőtt. Ma már számos országban foglalkoznak a kutatók a kutyák mentális képességeivel, beleértve az emberrel való kommunikációt és együttműködést – tudjuk meg dr. Miklósi Ádámtól, az ELTE Etológia Tanszékének tanszékvezetőjétől. – Az egyik különösen érdekes terület a kutyák szociális tanulása, vagyis hogy milyen mértékben és hogyan képesek az emberektől vagy más kutyáktól megfigyelés alapján ismeretekre szert tenni. Ez a képesség az embernél már a születéstől fogva jelen van, de a kutyák esetében eddig alig voltak ismereteink erről a területről. A tanulási folyamatok megértése azért is fontos, mert így lehetőségünk nyílik rá, hogy a kutya kiképzéséhez és neveléséhez megfelelő módszereket fejlesszünk ki, és így is segítsük az együttműködést a kutya és a sok esetben tapasztalatlan gazda között.”

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/3. lapszámában olvasható. A magazin kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a honlapunkon keresztül.

Szerző: Lengyel Csilla

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.