Megúszható a klímaapokalipszis?

Interjú Ürge-Vorsatz Diánával

Néhány év múlva pokol várható a földön, az emberi civilizáció napjai meg vannak számlálva, ég a ház – súlyos állítások visszhangoznak a világsajtóban. A klímaváltozás az utóbbi egy évben mindennapi témává vált, mégis rengeteg a kérdés – mindenekelőtt: mit lehet és kell tennünk a közös jövőnk érdekében? Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót, az IPCC Nobel-békedíjas munkacsoportjának egyik alelnökét kérdeztük.

Kezdjük az alapfogalmak tisztázásával: mi a különbség a globális felmelegedés és a klímaváltozás kifejezések között? Melyik írja le pontosabban az észlelhető változásokat?

Eleinte csak azt tudtuk, hogy a bolygónk szén-dioxid-rétege úgy működik, mint egy üvegház, vagyis melegíti a Földet. Azt is tudtuk, hogy ez jó, mert enélkül nem lenne élet. Amikor azonban rájöttünk, hogy rengeteg szén-dioxidot bocsátunk ki az atmoszférába, elkezdtük sejteni, hogy ez túlságosan felmelegítheti a Földet. Eleinte az egész csak egy elmélet volt, nem látszottak a felmelegedés jelei. Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban megmutatkozott, hogy a Föld nemcsak melegszik, hanem a teljes éghajlat változni kezd, és ennek a folyamatnak számos eleme súlyosabb, mint maga a felmelegedés.

Ilyen például a csapadékmennyiség megnövekedése és a csapadékeloszlás változása. Sokkal intenzívebb viharok alakulnak ki, amelyek több, hirtelen lezúduló esőt hoznak, miközben gyakoribbak és hosszabbak az aszályok. Mindez azért baj, mert a mezőgazdaság számára az áztató eső jó, amely szépen, lassan esik le, és szívódik be a talajba. A hirtelen, özönvízként lezúduló eső elmossa a termést, majd elszalad.Másik példa, amiről nagyjából másfél-két éve tudunk, hogy a nagyon szélsőséges téli hidegeket is a klímaváltozás okozza. Ez azzal magyarázható, hogy tönkretettük az Északi-sark jégsapkáját, így megváltoztattuk az északi-sarkköri légáramlásokat, és az Északi sark fölötti hideg levegő egyre gyakrabban tud kiszökni. Ezt úgy lehet könnyen elképzelni, mintha egy sapka ülne a Föld tetején, és mivel már meggyengült a prém a szélén, a sapka időnként lefelé csúszik, majd rácsúszik az északi féltekén található kontinensekre, például Észak-Amerikára vagy Európára. Ezért voltak iszonyú hidegek idén télen Észak-Amerikában, hatalmas zuhatagok az Alpokban vagy tavaly télen hidegrekordok Magyarországon.

Ezek is mind gyakrabban fordulnak majd elő annak ellenére, hogy összességében egyre melegebb az éghajlat. De még a klímaváltozás kifejezésben sincs benne minden probléma, például a szén-dioxid-kibocsátásunk eredménye: az elsavasodó óceánok.

Napjainkban már reálisabb, ha klímakatasztrófáról beszélünk? Hogyan észleli az emberiség, ha majd bekövetkezik?

Már itt van. Szemléltetem: amikor egy békát beledobnak egy forró fazékba, kiugrik belőle. Ha azonban hideg vizes fazékba teszik bele, majd alatta bekapcsolják a rezsót, és lassan felmelegítik, a béka megfő. Ez történik velünk is: szép lassan melegítjük magunkat. Illetve, a Föld történetéhez képest nem lassan, de abban az értelemben igen, hogy a mai fiatalok már szinte nem is emlékeznek olyan időszakra, amikor még jobb volt a helyzet. Ma már mindennaposak az olyan hírek, hogy valaki vihar áldozata lett a Tátrában vagy épp az olasz tengerparton. Fel sem figyelünk rájuk egészen addig, amíg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk.

De még akkor sem biztos: mondhatnám példának a poloskainváziót is. Ez most még csak kellemetlen következménye a klímaváltozásnak, de ha ugyanígy egy járvány vagy egy kártevő szaporodik el, amely tönkreteszi az éves termésünket, az sokkal jobban fog fájni. Azért is nehéz egzakt módon kifejezni, hogy amiben élünk, az már maga a katasztrófa, mert semmilyen eseményre nem vághatjuk rá, hogy az éghajlatváltozás miatt van. Csak statisztikákkal, hosszú idő után tudjuk kimutatni, hogy adott jelenség valóban gyakoribb lett. Ezt pedig további kutatásoknak kell követnie, hogy bizonyítani tudjuk a kauzalitást.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/3. lapszámában olvasható. A magazin kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a honlapunkon keresztül.

Szerző: Kovács Natália

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.