Kelet és Nyugat között

A berlini fal

Aki nem élte át Európa kettéhasítottságát, el sem tudja képzelni a magyar–osztrák határon zajló szigorú ellenőrzéseket. Szinte felfoghatatlan az is, hogy egy berlini családot egyetlen éjszaka alatt erőnek erejével kettészakítottak, és onnantól évtizedeken át két merőben külön világban éltek.

A vasfüggöny legelhíresültebb betonhatárát 1961-ben húzták fel – katonás villámtempóban. Az NDK hatóságai a fokozódó belnémet feszültségek miatt úgy döntöttek, hogy fallal körítik egész Nyugat-Berlint. Arra, aki átkelt volna rajta, érvényes tűzparancsot adtak ki.

Emlékezetes pillanat volt, amikor alig két esztendővel később John F. Kennedy – persze a fal nyugati oldalán – így biztosította szolidaritásáról a szorongatott, keletnémet támadástól tartó szétszakított németeket: „Ich bin ein Berliner!” (Berlini vagyok!). Alig 25 évvel később csaknem ugyanitt utódja, Ronald Reagan szólította föl stratégiai tárgyalópartnerét: „Mr. Gorbachov, tear down this wall!” (Gorbacsov úr, rombolja le ezt a falat!) A Szovjetunió utolsó elnöke kénytelen volt engedni.

A berlinieknek – és a külvilágnak – 1989-ig kellett várniuk, amíg a fal leomlott. Bontása éppoly villámtempóban zajlott, mint az építése, Európa kettéosztottságának vége szakadt. A berlini fal maradványait azóta is hidegháborús ereklyeként őrzik világszerte. Néhol, így a magyarországi vasfüggönymetszési műveletért kifejezett hálaként, Budapesten is hivatalos ajándékként láthatók egyes darabjai. Csupán a legékesebb graffitikkal (persze a nyugati oldalon) ékesített egy szakaszát állították ki – mementóként. A berlini fal darabjaiból alighanem „nagykereskedelmi célzattal” többet értékesítettek, mint amennyi alkotta.A bontás után alig egy évvel hivatalosan is újraegyesült a mesterségesen kettéhasított Németország, fővárosa ismét Berlin lett. Az utókor szerencséjére, az általunk mindig átkozott Checkpoint Charlie-nál ma már csak egy épület, s benne kiállítás emlékeztet a szinte elképzelhetetlen, vagy egyre többek számára érthetetlen falra.

Bebörtönöz vagy biztonságot nyújt? Szétszakít vagy megvéd? Falak, amelyek olykor nemzeteket hasítottak ketté, máskor védműnek épültek, de egytől egyig rettegett szimbólumokká váltak, és talán soha nem „omlanak le” teljesen.

Érdekli a folytatás? A szöveg a Nemzetek falai című cikkünkben jelent meg a Hamu és Gyémánt magazin 2019/3. lapszámában, ami kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a weboldalunkon keresztül.

Fotó időpontja: 2019. 11. 08. Szerző: Benda László

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.