Az inkákon innen és túl

Peru guide

Peru Dél-Amerika harmadik legnagyobb országa, ahol az emberek negyede a szegénységi küszöb alatt él, ennek ellenére boldogok és büszkék hagyományaikra, a világszinten is egyedülálló kulturális örökségükre.

Claudio Pizarro, vágnák rá a legtöbben a perui válogatott focista nevét, ha megkérnék, hogy mondjon egy ismert peruit – már, ha egyáltalán eszükbe jutna akár egyetlen név is. Dél-Amerika ugyanis a magyarok számára meglehetősen távoli és idegen vidéknek számít.Az iskolai tanulmányokból ugyan még elő lehet varázsolni az inkákat, az irodalombarátoknak Mario Vargas Llosa neve is ismerősen cseng, de a Bayern München egykori, a Werder Bremen mai veteránja vélhetően még így is megnyerné az ismeretségi versenyt, persze nem elsősorban hazájának, sokkal inkább a gyakori németfutball-közvetítéseknek köszönhetően.

Világok találkozása

Bár Peruba eljutni nem annyi, mint kiugrani Bécsbe egy kis shoppingolásra, vagy megnézni az Albertina aktuális kiállítását, hiszen csak hosszú és több átszállásos repülőút után érkezhetünk meg az inkák hajdani földjére, ám aki nem irtózik a légi közlekedéstől, mindenképpen érdemes útnak indulnia, ugyanis az ország kulturális és természeti adottságai egyedülállók. A látogató egyszerre érezheti magát a középkorban és a 21. században, hiszen a kis hegyi falvakban az indiánok még mindig kéziszerszámokkal és állatokkal művelik földjeiket, nem is sokkal távolabb, Miraflores utcáin pedig mintha Los Angeles luxusnegyedében járna az ember.Kevés olyan ország akad, amely ennyire változatos környezeti, természeti és időjárási viszonyokkal rendelkezik, és mindehhez elképzelhetetlenül sokszínű kulturális hagyomány és megannyi stílus társul.

Speciális közkincs

Peruban jól láthatóan nagy a szegénység és még nagyobbak a társadalmi különbségek, de valahogy Latin-Amerika velejárója lehet, hogy azok is derűs nyugalommal vesznek tudomásul mindent, akiknek szó szerint semmijük sincsen. Illetve valami azért akad: jó szavuk, segítőkészségük, mosolyuk, hiszen mindez ingyen van, sőt kifogyhatatlan. Minden apróságnak tudnak örülni, legyen az egy viszonzott mosoly, némi borravaló, esetleg a gyerekeknek ajándékozott apróság.És nemcsak azért ilyenek, mert tudják, hogy a turistákból élnek, és nélkülük még nagyobb lenne a szegénység, hanem egyszerűen ilyen a mentalitásuk. Végletekig kedves az inka ösvényen végigsegítő túravezető, a limai taxis, a cuzcói idegenvezető, de az apró hegyi falucskában, ahol ráesteledik az emberre, és sátrat ver éjszakára, is mindig akad valaki, aki beinvitálja egy teára, s megosztja vele a nyárson sülő tengerimalacot.

Érdekli a folytatás? A Hamu és Gyémánt magazin 2019/2. lapszáma kapható az újságárusoknál, valamint megrendelhető és előfizethető a weboldalunkon keresztül.

Szerző: Vas András

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.