A fantasztikus kettős

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang

Amikor megnyerték a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyát, nem volt náluk nagyobb szuperhős az országban, s közvetlenül a győzelem után az egyikük vagány lezserséggel kijelentette: ez még csak a kezdet. A folytatásban összekorcsolyáztak még néhány elismerést, és azóta is töretlenül haladnak tovább.Korán fekszenek, hajnalban kelnek, napjaik szigorú rendszer szerint működnek, a karrierért és az olimpiai aranyért tengernyi áldozatot hoznak – hogy csak egyet emeljünk ki: kiskamaszként majdnem másfél évet edzettek Kínában, miközben szüleik itthon voltak, de ez az időszak pályafutásuk alapja. Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang (vagy ahogy mindenki szólítja, Ádó) gyorskorcsolyázók, a 2018-as phjongcshangi játékokon 5000 méteres váltóban Burján Csabával és Knoch Viktorral olimpiai rekordot állítottak fel, s ezzel nyerték meg Magyarország első téli olimpiai aranyát. Az ország legnépszerűbb sportolói magabiztosan nyilatkoznak arról, mit hozhat a jövő, szerintük az egyéni olimpiai arany sem kizárt.

Vízből a jégre

„Már fiatalon elég nagy punk voltam, az első tetoválásomat tizennégy évesen csináltattam: a mellkasomra varrattam egy korcsolyát” – mondja Liu Shaolin Sándor. Sanyi idén novemberben lesz huszonnégy, a felidézett történet pedig tízéves. A korcsolya helyén már csak egy fekete paca látható, a bal alkarját viszont a 2018-as olimpiai győzelemre utaló tetoválás díszíti. A köztes tíz évben – és persze előtte és utána is – sok minden történt.Kicsik voltak még, amikor az édesapjuk már hordta őket a műjégre, de 2005-ig szóba sem került, hogy sportszerűen korcsolyázzanak. „Úsztunk, szerettünk is úszni, de a klóros vízért kevésbé rajongtunk – meséli Ádó. – Közeledett a tél, és nézegettük, hogy mire válthatnánk, ekkor találtunk rá a rövidpályás gyorskorcsolyára. Pedig előtte nem is hallottunk róla.”

Sanyi tizenegy, öccse kilencéves volt, amikor elvitték őket a magyar válogatott edzésére, egyből fel is vették a korcsolyát. „Most is azon a pályán edzünk, ahol akkor, de anno csak heti háromszor álltunk jégre.” Eleinte estek-keltek, majd a 2006-os budapesti világbajnokság írta át a karrierjüket. Ekkor apjuk összeismerkedett a kínai válogatott tagjaival, és mondták neki, hogy vigyék ki a srácokat Kínába – ez 2007-ben meg is történt.

Érdekli a folytatás? A Hamu és Gyémánt magazin 2019/1. lapszáma megrendelhető és előfizethető a weboldalunkon keresztül.

Fotó készítője: Lábady István Szerző: Fencsik Tamás

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.