Rendhagyó úti tippek haladóknak

Top 50 kaland

Miért is maradnánk egy helyben, amikor a 21. század megadta a lehetőséget, hogy könnyen és gyorsan utazzunk, akár a világ legtávolabbi tájaira is?! Alkotói csapatunk összegyűjtött 50 kalandtippet, melyek kellő inspirációt szolgáltatnak rövid és hosszú utazásokhoz. Közös bennük a tartalmasság, hogy mindegyik élményekkel tesz bennünket gazdagabbá – legyen szó New Hampshire-i nosztalgiavonatozásról, futóversenyről a Húsvétszigeten vagy akár a kínai nagy falon elfogyasztott pezsgős reggeliről.

Sivatagi Mondrian
Doha, Katar

2017-ben nyitott meg Doha egyik legkülönlegesebb hotelja – ami már önmagában is nagy szó, hiszen a sivatagi megapolisz egyébként is bővelkedik a modern építészeti csodákban. A szállodát a geometrikus absztrakt stílusban alkotó Piet Mondrian festőművész ihlette. A dekadens épület minden egyes helyiségének saját egyénisége van: az átriumban egy csipkemintás lépcső dominál, a 27. emeleten, a medencés wellnessrészen pedig az egymásnak ütközőnek tűnő minták ejtik ámulatba a pihenőket.

www.morganshotelgroup.com/mondrian/mondriandohaNosztalgiavonat amerikai módra

New Hampshire, USA

Egy 1870-ben lefektetett sínpályán felújított nosztalgiavonattal zötykölődni végig már önmagában élmény, hát még ha az a bizonyos pálya New Hampshire festői táján, a Fehér-hegység Crawford Notch-hegyszorosán át kanyarog! Az 5–5,5 órás útra minden év januárjától lehet jelentkezni, ám az első járatok csak júniustól indulnak, és novemberig meg sem állnak. A legideálisabb időszak a vonatozásra szeptember és október, amikor a fák lombkoronái a hegyszorost a sárga és a piros legszebb árnyalataira festik.

www.conwayscenic.comA turisták új kedvence

Szeto-beltenger, Japán

A Japán-, ismertebb nevén Szeto-beltenger 480 km hosszan nyúlik el Oszakától Beppuig – a területet számos kis sziget népesíti be, melyeknek komoly demográfiai válsággal kell szembenézniük. Ezt a folyamatot igyekszik megállítani néhány cég, melyek világszínvonalú kortárs múzeumokat létesítettek az apró szigeteken, s ezek hamarosan látogatók százait vonzották. A látogatók kiszolgálására vendégházak, éttermek nyíltak, illetve régi vendéglátóhelyek kaptak ismét életre. A szigetek közül a legismertebb Naosima, ahol több galéria mellett számos szabadtéri alkotás is színesíti az összképet. Idén tavasztól őszig nagyszabású fesztivált rendeznek az egész térségben: ez a Setouchi Triennale, melynek célja, hogy tovább revitalizálja a hanyatlásnak indult szigeteket.Vándorfagyi
Venice, Los Angeles, USA

A kaliforniai nyarakban a napsütés mellé egyenes arányban kell adagolni a fagyit is ahhoz, hogy túlélhető legyen a hőség. Jó fagyit már nem olyan nehéz találni egyetlen világvárosban sem, a Wanderlust Creamery azonban ötletességével csavart egyet a műfajon, és minden egyes ízesítésnél a tulajdonosok saját utazási élményeiket fordítják a gasztronómia nyelvére, és próbálják azokat gombóconként megfogalmazni. Kóstolhatunk thai mangós ragacsos rizsest, brit earl grey-est, francia pipacslikőröset, Európát úgy általában pedig a Kinder csoki ízesítése képviseli.

www.wanderlustcreamery.comÉrdekli a folytatás? A Hamu és Gyémánt magazin 2019/1. lapszáma, benne a kivehető Top 50 kaland melléklettel megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadónál.


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.