Londoni hazai

Magyaros útikalauz a brit fővároshoz

Mit tehet egy magyar, ha a brit fővárosban szeretne ízelítőt adni nemzetközi partnereinek, külföldi kapcsolatainak anyanyelvéből, hazájának kultúrájából? Útikalauzunkban a legfigyelemreméltóbb londoni magyar érdekességekből csemegéztünk.

Ahogy Samuel Johnson, az oxfordi egyetem díszdoktora mondta: „Ha valaki belefárad Londonba, magába az életbe fárad bele, mert Londonban megvan minden, amit az élet adni tud.” A brit főváros kozmopolita lüktetését a kihagyhatatlan brit nevezetességekkel szokás illusztrálni, ezúttal azonban csavartunk egyet a történeten és megnéztük, milyen magyar vonatkozású helyszíneket, programokat tartogat London.

Pál utcai fiúk a londoni grundon

Alf Barrett Playground, 32 Old Gloucester St, Bloomsbury, London WC1N 3AD

A Színes Város Csoport két művésze látványos street art akció keretében örökítette meg a magyar irodalom egyik legtöbb nyelvre lefordított regényét Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából. Az 50 m² nagyságú falon a figurális ábrázolás és a klasszikus graffiti találkoznak, Csónakos, Boka és Nemecsek alakját a modern londoni utcakép részeként gondolták újra. A Londoni Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére és támogatásával készült festés egyik célja, hogy a művészi alkotással egy helyi közösség által nap mint nap használt forgalmas közterület megújuljon.The Rosemary – Organic Hungarian Restaurant

178 New Cross Rd, London SE14 5AA

A dél-londoni magyar étterem egy kulináris oázis, ahol a zöldségeket többek között saját organikus gazdaságukból szerzik be, az itallapon pedig több mint 60 féle magyar borból válogathatunk. A családias hangulatú bisztró-étterem tradicionális enteriőrrel, élő zenével és számos kulináris programmal járul hozzá, hogy autentikus ízelítőt adjanak vendégeiknek a magyar konyha jellegzetes ízeiből.Hammersmith Bridge – a Lánchíd ihletője

A William Tierney Clark által tervezett, 1827-ben átadott Hammersmith Bridge az első lánchíd volt a Temzén. Angliai tanulmányútján a bravúros megoldást látva gróf Széchenyi István úgy döntött, hogy a Duna felett építendő első híd műszaki megoldása is lánchíd legyen, és felkérte Clarkot a budapesti Lánchíd megtervezésére. A Hammersmith Bridge lábánál bronztábla őrzi a tervező emlékét és a híd magyar vonatkozását. Ha arra járunk, ne hagyjuk ki a közeli templomot, amelynek üvegablakán Árpádházi Szent Erzsébet látható, segélyt nyújtó kézmozdulatával.Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2019/1. lapszámában olvasható. A kiadvány megrendelhető a weboldalunkon keresztül. 

Fotó időpontja: 2019. 06. 19. Szerző: Fogas Krisztina

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.