Legek a légben

Repülős különlegességek

Légitársaságok, repterek, utazási irodák versengenek a piacért, repkednek a rekordígéretek, a csábítás trükkjei. A légi közlekedés terén egymás után jelennek meg az újabb „legek” – a legnagyobb, a legvonzóbb, a legforgalmasabb, a leghosszabb vagy épp a legkisebb, a legrövidebb stb. ezekből szemezgetünk.

Közismert tény, hogy korunkban a repülés a legbiztonságosabb tömegközlekedési ágazat. Bizonytalanságot legföljebb az kelthet, hogy az óriásira duzzadt nemzetközi (nagyobb országokban belföldi) forgalom naponta tálal elénk újabb változásokat, trendeket, különlegességeket. Ahogy gyorsul a fejlődés, „szűkül a világ”. Egyes szupergazdag különcök már a hold körüli űrtúrára készülnek, miközben ma már emberek milliárdjai számára nem elérhetetlen, hogy ripsz-ropsz távoli országokban teremjenek, legyenek bár turisták, üzletemberek, munkájuk teljesítésében szárnyalásra késztetett milliók és milliók.

19 órás légi maraton

A különböző légitársaságok számtalan fronton harcolnak a „legekért”. A Singapore Airlines a belehúzott, és újraindította Szingapúr–New York járatát. Ez a polgári repülés leghosszabb szárnyalása: a több mint 16 ezer kilométeres utat egyetlen leszállás nélkül, 19 óra alatt teszi meg a gép. Korábban már kísérleteztek ezzel a menetrendszerű járattal, de tán a borsos árak miatt nem voltak elégedettek a kihasználtságával. És bár a tarifából ezúttal sem engedtek, az átszállásokat megspórolni vágyó utasok miatt a jelek szerint így is megéri az „újrastartolás”. A társaság a legújabb Airbusokat állította forgalomba ezen az útvonalon, korántsem fapados színvonalon – turistaosztály nincs is a gépen, csak business és premium economy. Akinek pedig szempont az, hogy a tranzitok kihagyásával megtakarítsa drága idejét, nem fogja drágállni a fedélzeten nyújtott módos szolgáltatásokat.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2019-es, Utazó című különszámában olvasható el. A kiadványt keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg weboldalunkon keresztül. 

Fotó időpontja: 2019. 04. 12. Szerző: Benda László

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.