Kincsvadászok a mélyben

Mesés leletek a tenger alatt

Navigare necesse est – hangzik a régi bölcsesség. De nemcsak hajózni muszáj, hanem az eltűnt hajók (és fedélzetük kincseinek) föltárása is mindig parancsolóan csábított kutatókat és kalandorokat egyaránt. A Dunából Érdnél október végén felbukkant lelettől az elsüllyedt hajóroncsok iránti heves érdeklődés újra a közfigyelem kereszttüzébe került. Miért titkolták a Titanic hollétét? Mit rejt a Tejo-torkolat mélye Lisszabon kapujában? Miért vívnak vadonatúj csatákat az elsüllyedt ódon San José vélt vagyonáért?

Cári kincsek

Bár a legtöbb tengeri szerencsevadász a Föld-közi-tengert pásztázza – kiváltképp az antik görög szigetek partvidékét, ahol a minap (ismét) több tucat ókori hajóroncsot találtak –, a közelmúlt legnagyobb viharát egy dél-koreai lelet robbantotta ki. A nyárutón a Shinil Group szenzációs hírt kürtölt világgá: Dél-Korea és Japán között a mélyben rábukkant a Dmitrij Donszkoj orosz cirkálóra.

A cári haditengerészet 5800 tonnás ékköve 1905-ben, a végzetes csuzimai ütközetben, japán ágyútűzben merült el, fedélzetén a mai értékén 130 milliárd dollárra becsült rakománnyal! Állítólag a cári udvar a 200 tonnányi arannyal akarta a háború folytatására sarkallni a szorult helyzetbe került Orosz Csendes-óceáni Flottát. Igaz, a józanabbak kételkedtek abban, miért kellett volna a fél világot megkerülő ravasz hajóúton kockáztatni a kényes apanázst. Vasúton biztonságosabban tudták volna Szibérián keresztül Vlagyivosztokba juttatni a zsoldok fedezetét…

Az elmúlt évtizedekben már kétszer is megtalálni vélték a Donszkojt, de egyetlen lyukas aranygaras sem került elő… Ám a Shinil bejelentése így is bombaként robbant, a hirtelen felbukkant beruházók érdeklődése nyomán a cég részvényárfolyama a magasba szökött. A csoport mélytengeri kutatása után a hatóságok nyomozni kezdtek, és hamar fény derült némi üzleti csínytevésekre. A lelet meghirdetése előtt közvetlenül, alacsony tőkével létrehozott és tőzsdére vitt vállalkozás saját részvényei fölsrófolására szánta az állítólag mélyben lelt kincset.

A cég által közzétett „bizonyító erejű” videodokumentumot egy oceanográfiai intézet szakértői saját felvételeik ügyes montázsának találták. Ezért – nehogy a Shinil cégvezetője ismét alámerüljön –, a hatóságok pénzügyi csalás gyanújával bevonták az útlevelét. Az ügy főkolomposának sejtett előző főnök ellen, aki tán Vietnámban bujkál, Interpol-körözést adtak ki. A vizsgálat tart.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2018/4. lapszámában olvasható el. A kiadvány megrendelhető a weboldalunkon keresztül. 

Szerző: Benda László

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.