Ezer évek alatt a Föld körül

Az utazás története

Az ember mozgásra termett, ennek megfelelően a kezdetektől fogva talpon van, és meg sem áll. Előbb vándorolt, majd új területeket hódított meg, felfedező lett, turista, majd miután rájött, mindennek az értelme a megismerés: utazó.

Egy júliusi hétfő reggelen 1841-ben 570-en szálltak fel a leicesteri vasútállomáson a Loughboroughba induló vonatra. Fejenként egy shillinget fizettek az odavissza 24 mérföldes útért, melyet Thomas Cook, a South Midland Temperance Association titkára hirdetett meg, s amely utóbb az első szervezett turistaútként vonult be a történelembe. A kirándulás amúgy hatalmas sikert aratott, így Cook a következő években újabb és újabb túrákat gründolt, majd 1845-ben megalapította a világ első utazásszervező cégét, a majdani Thomas Cook & Sont. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a derbyshire-i születésű ötletgazda előtt ne utaztak volna szerte a világban az emberek, ám a modern, nyereségorientált turizmus alapjait Cook tette le – neki is négy évébe telt, mire egy liverpooli kirándulás megszervezéséből valódi profitra tett szert.

Az igazi fapad

Persze ha nem a mai értelemben is, de az utazás egyidős az emberiséggel, s mozgatója az emberi kíváncsiság. Már az őskorból maradtak fenn bizonyítékok a különféle törzsek helyváltoztatásairól, majd a kialakuló társadalmi munkamegosztás a kereskedelem megindulásához vezetett – Egyiptom és Babilónia már az i. e. V. évezredben élénk cserekereskedelemben áll egymással, s az i. e. III. évezred Kínájában is megindultak a gazdasági célú utazások. A jelen idegenforgalmához hasonlatos, egyszerre nagy tömegeket megmozgató utazásokra először az ókori Hellászban akadt példa, a szent helyekre, illetve a négyévente megrendezett olimpiai játékokra rengeteg vendég érkezett a városállamokból, de egy-egy fürdőhely is komoly látogatottságnak örvendett. Szolgáltatások azonban ekkor még nem épültek az utazókra, akik jellemzően a szabad ég alatt, illetve templomokban szálltak meg, s kiépített utak híján gyalogszerrel jutottak el a célba vett helyszínre.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2019-es, Utazó című különszámában olvasható el. A kiadványt keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg weboldalunkon keresztül. 

Fotó készítője: Jeremy Bishop Szerző: Vas András Forrás: Unsplash

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.