Hogyan legyünk műgyűjtők?

3 tipp kezdőknek

A műgyűjtés iránti vágy könnyen be tudja ékelni magát a művészetre nyitottak fejébe, szívébe. De hogyan kell egyáltalán „műgyűjteni”? Mit vegyünk és mennyiért? Racionális vagy érzelmi döntés alapján válasszunk alkotást? Megannyi kérdés, amelyekre érdemes választ találni, mielőtt belevágnánk.

Egy fellelkesült műkedvelő, aki szívesen adná gyűjtésre a fejét, könnyen hiheti azt, hogy vállalkozásához csupán két alapvető dologra van szükség: művészet iránti érdeklődésre és pénzre; s hogy ha e kettő megvan, már csak a tetszik / nem tetszik tengelyen kell döntéseket hoznia. Majdnem jó az elgondolás, de a valóság ennél jóval bonyolultabb. Eleni Korani műkereskedő ad tanácsokat az első lépések megtételéhez.

1. Ízlés nélkül nem megy!

A műgyűjtés elengedhetetlenül fontos, ugyanakkor megfoghatatlan hozzávalója a jó ízlés. A probléma az, hogy míg tárgyi tudásra szert lehet tenni, az ízlés nem olyasvalami, amit tankönyvekből, oktatóanyagokból meg lehetne tanulni. Speciális adottság, velünk született képesség, amely szerencsére fejleszthető – például múzeumok, galériák, kiállítások gyakori látogatásával. Még szerencsésebb azonban, ha olyasvalaki iránymutatását követjük, aki nemcsak jó ízléssel rendelkezik, hanem hasznos tanácsokkal is el tud látni bennünket.

2. Ismerni kell önmagunkat!

Egy jó gyűjteményt létrehozni valójában alkotótevékenység, nem egyszerűen tárgyak halmozása. A művek elkezdenek kommunikálni, összecsengeni, hatni egymásra, és visszahatnak a kollekció létrehozójára is. A jó műgyűjtemény önálló entitás, és erős karaktere van, a gyűjtő világlátása, személyisége kiviláglik a tárgyak mögül. Minden gyűjtőnek meg kell találnia a maga útját, tisztázni magában az indíttatását. Tudnia kell, hogy mire reagál, mi szólítja meg. Ha ez letisztult, érdemes megtalálnia azt a szakértőt, aki társként elkíséri az úton, segíti a döntésekben, akivel átbeszélheti, mi miért tetszik, s akivel közösen kialakíthatja a vízióját a születendő gyűjteményről.

3. Klasszikus vagy kortárs

A gombamód szaporodó műgyűjtő akadémiák, tanfolyamok, előadások és galériás túrák, városi séták népszerűsége arról tanúskodik, hogy a műgyűjtés divatba jött. A százféle hatás és impulzus között azonban választani kell. A legfontosabb kérdés így szól: klasszikus vagy kortárs művekből álló gyűjteményt szeretnénk létrehozni? Bár ez a két különböző irány nem zárja ki egymást teljesen, kezdőként mégis szerencsésebb, ha az egyikre összpontosítunk, és a gyűjteményünk alapját ez alkotja majd. A klasszikus és kortárs művek beszerzésekor más és más sajátosságokkal kell számolnunk. Például a kortárs művek gyűjtője találkozhat élő művészekkel, kapcsolatot, netán barátságot alakíthat ki velük, egyenesen, első kézből tudakolhatja meg, „mire gondolt a művész alkotás közben”. A klasszikus művészet esetében viszont több a kapaszkodó, kialakult egy stabil értékrend, és ismertek az árak – amelyek azonban lényegesen magasabbak, mint a legtöbb kortárs műé.

További tippjeinket keresse a Hamu és Gyémánt 2018/3. lapszámában! A kiadvány megrendelhető a weboldalunkon keresztül. 

Fotó készítője: Kevin Laminto Szerző: Jankó Judit Forrás: unsplash.com

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.