A nemtudás ereje

A HAMU ÉS GYÉMÁNT 2018/2. SZÁMA

Az ember néha elmereng a múlton, hogy mit fedezett fel Kolumbusz, mit Magellán, mit talált fel Stephenson és mit Fulton, s mire jöttek rá az egészen régi népek. Hogy milyen nagy dolog volt tizenkétezer éve az agrárforradalom, amikor az ember azt hitte, állatokat domesztikál, holott magát domesztikálta, hiszen szabad vándorból röghöz kötött, örökké dolgozó, az időjárásnak kiszolgáltatott rabszolga lett.

Minden nagy találmány megváltoztatta a világ folyását, ám a maiakhoz képest radikálisan mások voltak: meg lehetett érteni, hogy mi miképpen működik. Az az élet olyan volt, hogy be lehetett várni a dolgokat, semmi sem sietett el előlünk.

Manapság viszont, ha feltámadnának azok, akik épp csak tíz éve nincsenek közöttünk, nem ismernének rá a világra – géntérképek és nanotechnológia, gyógyír korábban végzetes betegségekre. Aki kedvvel nézi a tudomány változását, minden héten ámulatba eshet, hogy mi minden történik, amire gondolni sem mertünk volna, akár a kozmosz távlatába indulunk, akár a sejtek vagy az anyag mélyére.

A felvilágosodás nagy tudományos gondolata, a nemtudás felismerése hihetetlen mennyiségű tudást hozott az emberiségnek. Olyan gyorsan változik minden, hogy alig-alig tudunk utánaloholni, mert loholunk, és mégis örökösen lemaradunk.

Holott mindennek, az összes technológiai és technikai újításnak, a tudomány varázslatos felfedezéseinek csak egy értelme maradt, ami mindig is volt, hogy legyen időnk többet szeretni.

A Hamu és Gyémánt legújabb száma már kapható az újságárusoknál.

Forrás: Pexels

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.