A legnagyobb vászon az alkotáshoz

Sztártervezők és hoteljeik

A legjobb szállodák számára a dizájn éppolyan fontos, mint a szolgáltatások, amelyeket nyújtanak. Nem ritka hát, hogy egy-egy ikonikusnak álmodott helyet sztárdizájnerek fantáziájára bíznak: szinte mindegyik nagynevű építész, belsőépítész vagy éppen divattervező nevéhez fűződik egy vagy akár több szálloda, melyek egyszerre viselik magukon tervezőjük stílusjegyeit és életfelfogását. Méreteik miatt pedig a szállodák igen jó alapot teremtenek az önkifejezéshez.

Fémszalagok a szőlők között – Frank Gehry: Marqués de Riscal Vineyard Hotel

Rioja, Spanyolország legismertebb borvidéke. Lágy lankák, testes vörösek, egy kedves, középkori város, majd BUMM: egy fémmasni a domboldalon – ez a Frank Gehry tervezte Hotel Marqués de Riscal. Korunk egyik legjelentősebb építészének munkáit többnyire még azok is felismerik, akik egyébként nem érdeklődnek az építészet iránt. Úszó formák, hajlított fémek, szimmetriamentes terek, szokatlan anyagok, amelyek mintha mindig mozgásban volnának – ez mind-mind jellemző Gehryre, aki nem is épít, sokkal inkább komponál. A Hotel Marqués de Riscal magán viseli a tervező legfontosabb stílusjegyeit, és rövid idő alatt valódi ikonná vált. A tetővonalak a környező táj lankáit utánozzák, a falak és az ívek a helyi, ősi építészet eltúlzott utánérzései – az étel, a bor, a művészet és az építészet között talán ez a tökéletes, aszimmetrikus harmónia.

Spanyolország
Calle Torrea Kalea 1,
01340 Elciego, Álava
Átlagos szobaár/éj: 110 000 Ft

Az épületantológia – Zaha Hadid és 11 további tervező: Hotel Puerta América

A madridi Hotel Puerta América koncepciója nem mindennapi: 12 emeletét mind más-más dizájner tervezte. A 2022-es katari foci-vb stadionját is jegyző tervező- ikon, Zaha Hadid mellett olyan sztárépítészek vettek részt a projektben, mint Lord Norman Foster, Jean Nouvel vagy Arata Isozaki. Az egyes emeleteken nemcsak a szobák, hanem a kiegészítők, a világítótestek, de még a fürdőköpenyek is az adott tervezőstúdió munkái Zaha Hadid szintjén tökéletesen tükröződik a tervezőnő látásmódja és életfelfogása: a szinte lebegő érzést nyújtó térben vég nélküli falak, bútorok és kiegészítők varázsolnak egy másik világba. A digitális tervezés és gyártás révén az anyagokat ötvözték a formákkal, a bőr a falba olvadt vagy fordítva. Minden egyes részlet, a falak, a hálószobaajtó beépített fényeivel, a fürdő, a polcok, a szék és az asztalként is funkcionáló heverő egyetlen, hullámvonalként megy végig a már-már folyékony térben.

Spanyolország
Avenida de América, 41,
28002 Madrid
Átlagos szobaár/éj: 37 000 Ft

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt Design különszámában olvasható el. A kiadványt keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg a kiadótól.

Szerző: Kuszkó Judit

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.