Hatmillió éves emberfélétől származó lábnyomra bukkantak
Elődjénél jócskán idősebb emberfélétől (hominidától) származó lábnyomokat találtak Kréta szigetén, amelyek a legrégebbi ismert nyomok lehetnek. A német, svéd, görög, egyiptomi és angol kutatókból álló szakértői csoport szerint mindez teljesen megváltoztatja az emberi járás kialakulásának eddig gondolt evolúcióját.

A fosszilizálódott tengerparti üledékben talált lábnyomokra a krétai Trakhilosz falu közelében bukkantak – erről először 2017-ben számoltak be a tudósok. Most viszont geofizikai és mikropaleontológiai módszerekkel sikerült meghatározni a korukat is: a kutatók szerint a lábnyomok 6,05 millió évvel ezelőttiek.

A megállapítással a több mint 50 lábnyom a valaha volt legrégebbi ismert bizonyítéka annak, hogy egy emberhez hasonló lábat járásra használtak.

A kutatást a Tübingeni Egyetem Senckenberg Kutatóintézetének szakértői, Uwe Kirscher és Madelaine Böhme vezették, az eredményekről a Scientific Reports című tudományos lapban számoltak be.

Tübingeni Egyetem

A nyomok majdnem 2,5 millió évvel régebbiek, mint azok, amelyeket a tanzániai Laetoliban találtak és az Australopithecus afarensisnek tulajdonítanak. Ezáltal a trakhiloszi nyomok ugyanolyan korúak, mint a felegyenesedve járó Orrorin tugenensis nevű emberféle Kenyában talált fosszíliái. Ehhez a fajhoz köthetően azonban eddig csak combcsontot találtak, a lábfej csontjait és lábnyomokat nem

– mondta Kirscher.

A krétai lelet korának meghatározása új fényt vet az emberi járás korai, több mint hatmillió évvel ezelőtti evolúciójára.

A járásra használt legrégibb emberi láb talppárnával, erőteljes nagyujjal és egyre kisebb párhuzamos oldalsó ujjakkal rendelkezett. A talp rövidebb, mint az Australopithecusé. A boltozat nem volt még hangsúlyos, a sarok keskenyebb

– mondta Per Ahlberg, az Uppsalai Egyetem tudósa, a tanulmány társszerzője.

Hatmillió évvel ezelőtt Krétát és Görögország szárazföldi részét összekötötte a Peloponnészoszi-félsziget. Böhme szerint nem kizárható, hogy kapcsolat van a lábnyomokat hátrahagyó előemberféle és a kutatócsoportjuk által néhány évvel ezelőtt azonosított hominida, a Graecopithecus freybergi között, amelynek fosszíliáit 7,2 millió éves üledékben találták csupán 250 kilométerrel távolabb, Athénban.

(Phys.org / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk