Elon Musk, a SpaceX főnöke töpreng
Getty Images

Elon Musk szerint a Tesla-robotok okosabbak lehetnek, mint gondoltuk volna

Elon Musk meg fogja alkotni a világ első érző robotjait, de semmi ok a pánikra, van egy megoldása a Terminátor-szerű katasztrófa elkerülésére. Legalábbis ezt ígéri.


Bár kissé lehetetlennek hangzik, mégsem jelenti azt, hogy Elon Musk nem hiszi el, hogy ez valóban meg fog történni. Egy nemrég megjelent tweetjében a semmiből azt állította, hogy az autógyártó cégének nemrég bemutatott humanoid robotja, Optimus szerepet játszhat a mesterséges általános intelligencia (AGI) megvalósításában.

Ez a kifejezés olyan mesterséges intelligenciát jelent, amely eléri vagy akár meg is haladja az emberi intelligenciát.

Azoknak, akik nem járatosak a témában: a Tesla AI kutatás-fejlesztési részlege, amelynek feladata a vállalat önvezető autóinak okosabbá tétele, hamarosan részt vehet az érző AI (mesterséges intelligencia) megvalósításában. Hogy a Tesla Optimus mikor lép majd nagy dobásra – ha egyáltalán valaha is –, azt még egyelőre nem tudni. Eddig csak egy spandexruhás előadót láttunk táncolni a színpadon a vállalat tavalyi AI Day nevű rendezvényén, amit valljuk be nehéz komolyan venni.

Bár az AGI megvalósulás feltehetőleg még évekig várat magára, az autonóm robotok és a gépi tanulás terén a közelmúltban elért eredmények a szakértőket is megmozgatták. Tavaly például a Google korábbi vezetője, Mo Gawat arra figyelmeztetett, hogy a Terminátor-sorozat Skynetjéhez hasonló vérszomjas robotok elkerülhetetlenek lesznek.

Musk pedig ezekre a felvetésekre reagálva szavát adta, hogy a Tesla mindent megtesz majd, hogy kordában tartsa az elszabadult robotokat, valamint hozzátette, hogy ezeknek robotoknak decentralizált irányítása kritikus fontosságú lesz.

(Futursim)


A figyelmetekbe ajánljuk