Pablo Escobar vízilovainak a leölését javasolják a kutatók
A világ leghírhedtebb drogbáróját, Pablo Escobart még 1993-ban gyilkolták meg, de hatása a mai napig érezhető Kolumbiában.

Escobar Hacienda Nápoles nevű birtokán működő magánállatkert vízilovainak utódai mára annyira megszaporodtak, hogy komoly fenyegetést jelentenek a helyi élővilágra és nem utolsó sorban az emberekre is - írja a CNN a mexikói és kolumbiai egyetemek kutatása alapján.

A drogbáró még az 1980-as években, hatalma csúcsán különféle egzotikus állatokat vásárolt. Elefántokat és zsiráfokat is tartott magánállatkertjében. 1993-as halála után az állatoknak új otthont kerestek, ám a vízilovakat nehéz volt befogni és a szállításuk költsége is rendkívül drága lett volna, így magukra hagyták az egyedeket.

Az Hacienda Nápoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel tökéletes élőhely a vízilovak számára, amelyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem. Így az élőlények hamar elkezdték meghódítani a környéket, a kormány már akkor is a leölésüket javasolta, de a helyiek felháborodása miatt ezt visszavonták. Ennek köszönhetően az évek során számuk csak emelkedett.

2011 és 2019 között négy hímet és két nőstényt is ivartalanítottak, ennek viszont úgy tűnik nem volt jelentős hatása a populációra. Hiszen napjainkban több mint 80 példány élhet a Kolumbiát átszelő Magdalena folyó körüli területen, ez a szám pedig a szakértők szerint akár 400-500-ra is nőhet a jövőben.

Escobar az 1980-as évek elején hozta birtokára a vízilovakat.

Getty Images / Juancho Torres

A kutatók vizsgálatai alapján a vízilovak súlyosan ronthatják a víz minőségét: éjszaka táplálkoznak, a nappalt a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel módosítják a tavak kémiai összetételét. Fenyegetést jelentenek továbbá a jószágokra és a helyi lakosságra, mert agresszívvá válhatnak és akár betegségeket is terjeszthetnek.

De mi lehet a megoldás?

A szakértők véleménye megoszlik a témában. Egyesek szerint az egyedek leölése jelentheti a békét, míg mások az ivartalanítási programot javasolják a túlszaporodás ellen.


Forrás: CNN / MTI


A figyelmetekbe ajánljuk