ablaknál ülő nő
Az egyik legkönnyebb D-vitaminhoz jutni, mégis a legtöbben a hiányával küszködnek.

A depresszió tünetei, mint az energiavesztés, a koncentrációs problémák és az örömhiány a D-vitamin hiányának egyik elsődleges jelei lehetnek – derül ki egy kutatásból. Hogy ez mekkora probléma is lehet, jól jelzi, hogy a világ lakosságának mintegy fele D-vitamin-hiányos. A legtöbb ember a D-vitaminhoz csak a napfény bőrre gyakorolt hatása miatt jut hozzá.

Többek között ezért van az, hogy az északi régiókban emiatt a téli hónapokban jellemzően alacsonyabb a szervezetben a D-vitaminszint.

A tanulmány alatti vizsgálatokba 1282 idős embert vontak be, akik közül sokan depressziósak voltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vér D-vitamin-szintje 14%-kal alacsonyabb volt azoknál, akik enyhébb és súlyos depresszióban szenvedtek.

A D-vitamin-hiány hátterében álló okok, mint például a kevesebb napozás a csökkent szabadtéri aktivitás következtében, az eltérő lakhatási vagy öltözködési szokások és a csökkent vitaminbevitel másodlagosak lehetnek a depresszióhoz képest, de a depresszió a rossz D-vitamin-állapot következménye is lehet.

Ráadásul a rossz D-vitamin-státusz a szérum mellékpajzsmirigyhormon-szint emelkedését okozza.

írják a tanulmány szerzői.

A tudósok a vizsgálat alatt megállapították, hogy a vizsgálatban részt vevők csaknem fele volt D-vitamin-hiányos. A férfiak 38,8 százalékának, míg a nők 56,9 százalékának volt elégtelen a D-vitaminszintje.

A PsyBlog cikke emlékeztet: a D-vitamin megtalálható az olajos halakban, a tojássárgájában, a dúsított gabonafélékben és egyes kenőcsökben. A legtöbb embernek naponta körülbelül 10 mikrogrammra van szüksége, amit étrend-kiegészítőkből is be lehet szerezni.


A figyelmetekbe ajánljuk