white and blue ocean waves

Egy kutatás egy újabb eszközt ad a kezünkbe a természeti katasztrófák tervezéséhez és a katasztrófák okozta károk minimalizálásához.


A másodpercek számítanak, ha szökőárriasztásról van szó, és a tudósok talán találtak egy olyan figyelmeztető jelet, amely még a tengerszint emelkedésénél is korábban észlelhető: a gigantikus hullámok által létrehozott mágneses mezők. Bár a különbség csak egy-két perc lehet, ez életeket menthet. A mágneses mezőre vonatkozó adatokat a jövőben be lehetne építeni a cunami-előrejelző és -riasztó rendszerekbe, így a veszélyben lévő közösségeknek több idejük lenne felkészülni és kitérő lépéseket tenni.

Bár a tudósok korábban szimulációk segítségével megjósolták, hogy a mágneses mező zavarai hasznos tényezők lehetnek a cunami-előrejelző rendszerekben, ezt a zavarást nem mérték a tengerszint emelkedésével együtt a valós cunami események során.

A csapat két cunami összegyűjtött adatait vizsgálta: egy 2009-es szamoai és egy 2010-es chilei cunamiét. A számok megerősítették, hogy a cunami vezető hullámai által generált mágneses mező előbb érkezik meg, mint maguk a hullámok, és hogy a mezőt fel lehet használni a hullámmagasság előrejelzésére.

Hogy mennyivel korábban észlelhető a mágneses mező, az a vízmélységtől függ, állapították meg a kutatók: 4800 méteres mélységű tenger esetén ez körülbelül egy perc. A hullámmagasság néhány centiméteres változása is kimutatható. A tanulmány szerint a cunami mágneses mezejének függőleges és vízszintes változásai egyaránt tájékoztathatnak a tengerszint változásának előrejelzéseiről. Az alapul szolgáló modelleknek azonban jó becslésekkel kell rendelkezniük az óceánok mélységéről és a tengerfenék alatti elektromos szerkezetről, ami befolyásolja a mező leolvasását.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk