ijesztő bohóc

A bohócoktól való irracionális félelem pánikot és hányingert okozhat. Bár ritka fóbiáról van szó, sokan hátborzongatónak, ha nem egyenesen ijesztőnek találják a bohócokat. De vajon miért?


A popkultúrában való elterjedésük sokat tehet a jelenségről, gondoljunk csak Pennywise-ra Stephen King Az című regényének főgonoszára. A kutatók szerint azonban valódi pszichológiai okai is vannak annak, hogy miért félünk a bohócoktól.

A bohócok sminkje nyugtalanító látvány lehet. Hiszen az illető nem csak a személyiségét, hanem az érzéseit is elrejti. A fehér arcfestés az óriási mosollyal szintén groteszk látvány, ezt a furcsaságot tovább fokozza a bohócok bizarr jelmeze. Ráadásul rendkívül kiszámíthatatlanok és pajkosak is, ami az embereket idegessé és feszültté teszi:

Vajon vizet spriccelnek rám, vagy csak egy aranyos lufivirágot adnak?

Ám a többség szerint az 1970-es évek egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkosa, John Wayne Gacy – aki jótékonysági rendezvényeken és gyerekzsúrokon Pogo bohócként lépett fel – szilárdította meg a gonosz bohóc eszméjét, és ez elterjedt a horrorfilmekben és a könyvekben egyaránt. Sőt, egy 2016-os felmérés szerint az amerikaiak jobban félnek a bohócoktól, mint egy terrortámadástól vagy akárcsak a haláltól.

Bár a coulrofóbia nem hivatalos diagnózis a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének ötödik kiadásában, van egy kategória a specifikus fóbiák számára.

A fóbiák gyakran különböző forrásokból erednek, általában egy mélyen traumatikus és ijesztő eseményből. Alkalmanként azonban olyan félelemmel is találkozhatsz, amelynek gyökereit nem tudod azonosítani, vagyis nem tudod, miért félsz olyan intenzíven az adott dologtól. Egyszerűen csak félsz.

De lehet tanult fóbia is. Ez bár ritkább, de ugyanúgy lehetséges, hogy a bohócoktól való félelmet egy szerettünktől vagy egy megbízható, tekintélyt képviselő személytől tanultuk. A szüleinktől és más felnőttektől tanuljuk meg a világra vonatkozó szabályokat, így az, hogy láttad, hogy anyukád vagy idősebb testvéred retteg a bohócoktól, megtaníthatta neked, hogy a bohócoktól félni kell.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk