
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a Parkinson-kór nem kizárólag az agyban kezdődik, hanem jóval korábban, a bélrendszerben indul el a folyamat. Egy friss kutatás most olyan baktériumokat azonosított, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, és…

Amikor arról a zavaros barna folyadékról van szó, ami az olajbogyó olívaolajjá préselése után visszamarad, kevesen gondolnák, hogy valójában kincsről van szó. Meglepő, de ezt a keserű mellékterméket, hivatalos nevén az olívaolaj-sajtoló üzemek szennyvizét (angolul olive mill wastewater – OMW) egyre…
március 27., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Kiderült: szuperélelmiszer az olívaolaj borzasztó ízű…
Hamu és Gyémánt

Emlékezz vissza: éppen nyaralsz, egy hatalmasat ebédeltél és készen állsz arra, hogy a medencében lubickolj. Ezt azonban a szüleid megakadályozzák, és arra kérnek, hogy várj egy kicsit mielőtt úszni mész. Ismerős? De vajon miért mondták mindenkinek ezt gyerekként? Mégis milyen tudományos alapja van…
július 28., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Végre kiderült, hogy szabad-e evés után egyből csobbanni
Hamu és Gyémánt

A D-vitamin kulcsfontosságú szervezetünk egészsége szempontjából, mivel segíti a táplálékkal bevitt kalcium felszívódását, csökkenti a gyulladást, szabályozza a sejtnövekedést és támogatja immunrendszerünk működését. Éppen ezért fontos, hogy elegendő mennyiséghez jussunk hozzá: bár télen nem marad…
július 17., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Túl sok a D-vitamin a szervezetedben? 5 jel, ami erről…
Hamu és Gyémánt

Ha Nápolyban jársz, és azt látod, hogy az emberek előrehajolva, széttárt lábakkal állnak az utcán, ne ijedj meg: valószínűleg csak a tradicionális helyi limonádét próbálják meginni. Most elmondjuk, mi szükség van erre a pózra, és az italt miért hívják olaszul „nyitott lábaknak.”
április 16., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Szó szerint felpezseg az igazi nápolyi limonádé…
Hamu és Gyémánt

Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy az ételek hogyan hatnak a szervezetünkre. A táplálkozáspszichológia új területe azonban kicsit másképp látja a dolgokat.

A tej rengeteg olyan tápanyaggal rendelkezik, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen, de vannak olyan ételek, amelyekkel soha nem szabad párosítani.
augusztus 18., 2023 ● Hamu és Gyémánt
Ha ezeket az élelmiszereket fogyasztod, messziről kerüld el…
Hamu és Gyémánt

Bár számos tényező hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, a Nutrients című folyóiratban 2019 júliusában megjelent áttekintés szerint az, hogy mit eszünk, közvetlenül befolyásolja a beleinkben lévő baktériumok (más néven a mikrobiomunk) mennyiségét és típusát. És ez a kenyérnél is így van.
május 20., 2023 ● Hamu és Gyémánt
Nem is gondolnád, milyen előnyökkel jár, ha ezt a kenyeret…
Hamu és Gyémánt

Te is tudod, hogy a zöldségek jót tesznek neked, és többet kellene enned belőlük. A rosttal ugyanez a helyzet. Mit szólsz a kettő kombinációjához?

Gasztroszakértők osztották meg a praxisuk alatt leszűrt tanulságaikat, amelyekkel mi magunk is dolgozhatunk a emésztésünk egészségének megőrzésén, és a táplálkozásunk javításán.
március 23., 2023 ● Kovács Emese
Az öt színű étkezés tényleg működik? – a jó emésztés 5…
Kovács Emese

A puffadás az emésztés normális része, és még a tápanyagokban leggazdagabb ételek is hozzájárulnak az érzéshez. Ha gyakran előfordul veled, olvass tovább, hogy megtudd, melyik öt étel lehet az emésztési zavarok okozója!
március 10., 2023 ● Kovács Emese
5 élelmiszer, amit érdemes kiiktatni, ha el akarod kerülni…
Kovács Emese

Az emésztőrendszer egészsége nem csak arról szól, hogy távol tartjuk a hasi panaszokat. Kulcsfontosságú az egyéb testfunkciók támogatásában és szabályozásában, valamint a rendszer egészséges működésének fenntartásában is.
február 21., 2023 ● Kovács Emese
12 étel, ami helyrehozza az emésztésed egy éjszaka alatt
Kovács Emese