botticelli man of sorrows
Sotheby's

Közel 13 milliárd forintért kelhet el Botticelli egyik különleges festménye

Az egyik leghíresebb itáliai festő, Sandro Botticelli egyik festménye várhatóan több mint 40 millió dollárt (12,7 milliárd forint) ér majd el, amikor 2022. januárjában árverésre kerül.


A Man of Sorrows (Fájdalmak embere) Jézust ábrázolja töviskoszorúban, a feje fölött pedig glóriát alkotó repülő angyalok repkednek. A 15. század végén és a 16. század elején – Botticelli életének utolsó szakaszában – a művész hite egyre inkább felerősödött. Ennek hatására vallásos portrékat kezdett készíteni, amelyek eltértek korábbi világi műveitől, amelyek többnyire firenzei nemeseket ábrázoltak. Edoardo Roberti, a Sotheby's „Old Masters" részlegének vezetője szerint a merengő műalkotás kíválóan közvetíti ezt a lelkiállapotot.

Sotheby's

Firenzében egyszerre vette át a hatalmat egy polgári forradalom, de egy vallási forradalom is, amelyet Savonarola domonkos szerzetes és követői vittek véghez"

– magyarázta Roberti, majd hozzátette, hogy:

Botticellit magával ragadják ezek a változások, és művészi hangulatában nagyon mélyreható változást tapasztalunk. Itt tehát a Megváltónak, az Istenségnek egy nagyon emberi ábrázolását látjuk, ahogyan Botticelli elképzelte őt"

Az év elején a Sotheby's egy másik Botticelli-képet, amelyet elképesztő, mintegy 92,2 millió dollár (nagyjából 28 milliárd forint) adta el, ami aukciós rekordot jelentett a művész számára.

A Man of Sorrows becsült értéke több mint 35 millió euróért (12,7 milliárd forint). A festményt utoljára 1963-ban adták el árverésen alig 12 ezer euróért, és azóta is ugyanabban a magángyűjteményben van.

(Euronews)

A figyelmetekbe ajánljuk