A hajózás és a 3D nyomtatás jövője is lehet a most bemutatott egyedi formájú hajó.

A 2020-as Genovai Nemzetközi Hajókiállításon mutatta be a moi vállalata a világ első 3D nyomtatási technológiával elkészített üvegszálas hajóját. A MAMBO névre keresztelt járművet több darabból nyomtatták, mire összeállt a tényleg különlegesen egyedi forma. A CFM (Continuous Fiber Manufacturing) eljárással készült hajót két robot végezte Milánóban és a projektpartner, Autodesk brit telephelyén. Végül az alkatrészeket hőre keményedő műgyantával átitatott elemekből, majd UV-szárítással készítették el.

moi

A Moi szerint a mostani nyomtatásuk lehetővé teszi, hogy a későbbiekben olyan termékeket is létrehozzanak speciális szerszámok nélkü, amiket alapvetően a hagyományosan gyártott üvegszálas technológiánál használnak – így gyorsan és költséghatékonyan tudnak majd dolgozni. Nem mellesleg olyan formákat is képesek lesznek létrehozni, amik eddig szinte elképzelhetetlenek voltak.

Egyenlőre az első darab MAMBO csak a kiállításra készült el, ami 6,5 méter hosszú és 2,5 méter széles és 800 kilogramm tömegű. Emellett 115 lóerős motor hajtja, beépített navigációs rendszerrel.

(RobbReport)

moi

Friss

Íme öt meditációs app, amivel garantáltan kikapcsolódhatsz

A jelenlegi pandémiás helyzetben, pláne a korlátozások és a sportok megvonása következtében az emberek egyre ingerültebbek és érhető módon nehezebben viselik a bezártságot. Az alábbi meditációs appok segítik feloldani a feszültséget, és rátalálni belső hangunkra.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk