hajóroncs

A vízalatti túrákra is lehetőség nyílna az amatőr búvárok számára , akik testközelből néznék meg az óriási monstrumokat.


Belgium nemzeti kulturális örökségeinek jegyzékébe veszi az északi-tengeri partszakaszának közelében található hajóroncsokat, hogy megvédje azokat a kincsvadászoktól és fellendítse a turizmust.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerint Belgium 84 kilométer hosszú tengeri partszakasza mintegy 280 hajóroncsot rejt. A főként az első és a második világháborúban elsüllyedt hajók legkevesebb 17 ország flottájához tartoztak, a belga roncsok legtöbbje halászhajó volt.

Míg a hajóroncsok kiváló merülési helyszínt jelentenek és fontos menedéket nyújtanak a különféle halak és növények számára, állapotuk romlása folyamatos, többet a rongálás vagy a kifosztás veszélye fenyegeti.

A belga kormány ezért úgy döntött, hogy kutatásokat végez és kulturális örökségeinek járó védettség alá helyezi a roncsokat. A gyakran száz évesnél is régebbi hajók pontos helyéről idén térkép készült. A tervek szerint már a nyáron tárlaton fogják ismertetni a tengerfenéken nyugvó hajók történetét a hozzájuk tartozó események bemutatásával.

Emellett a roncsokhoz vezetett vízalatti túrák szervezésére is lehetőség nyílna akár amatőr búvárok számára is.

„Az Északi-tenger roncsai örökségünk fontos részét képezik. A tárlat és az elkészült térkép abban segít, hogy a hajóroncsok felfedhessék titkaikat"

– idézte Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert a hírportál.

Az átfogó kutatások a történelmi ismeretek bővítése mellett az állapotfelmérést támogatták, az örökségi jegyzékbe vétel pedig a roncsok védelmét biztosítja a rongálástól"

– tette hozzá a miniszter.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk