A banán split egy ízig-vérig amerikai desszert, amit bárki el tud készíteni.


Egy banánt hosszában ketté vágunk (innen ered a neve is, ugyanis a split hasítást jelent). Egy nagyobb fagyis tálra tesszük, majd következhet a fagylalt.

A hagyományos recept szerint három gombóc kell: egy vanília , csokoládé, valamint eper kerül felszolgálásra a banán mellett. Az amerikaik különféle öntetekkel, például csokoládé, eper, ananász szósszal öntik nyakon, amelyet még tejszínhabbal és maraschino meggyel turbóznak fel.

A recept az 1900-as évek elején kezdett elterjedni, egy időben a fagylalt árusítással. És a popkultúrában is jó párszor találkozhattunk vele különféle játékfilmekben, rajzfilmekben és dalokban egyaránt.


De kinek köszönhetjük a receptet? Több legenda is a napvilágot látott, az első szerint 1904-ben egy 23 éves pennsylvaniai gyógyszerész volt az, aki megalkotta a három fagyigombóccal felszolgált banánt. Ám az ohioiak másképp vélekednek. Ők úgy gondolják, hogy 1907-ben a wilmingtoni születésű, Ernest Hazard nevű étterem-tulajdonos által meghirdetett fagylaltversenyre érkezett ez a pályamű, ami azonnal elnyerte az emberek tetszését.

Friss

A Lidl a Balaton-átúszás mellett egy SUP-versennyel is beújít a nyárra

Június 16-án nyílik a nevezés az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményére, a 39. Lidl Balaton-átúszásra. Az idei év újdonsága: a Lidl Balaton-áthúzás, külön verseny SUP-osoknak.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

II. világháborús bombát találtak a Lánchíd felújítása közben

A hatástalanítás idejére többeknek el kell hagyniuk otthonukat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Twitter/DumaFM

A világ harmadik legnagyobb gyémántjára bukkantak

Botswanának jobbkor nem is jöhetett volna a találat.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk