File:Refined sugar V1.jpg - Wikimedia Commons

Egy 2018-as tanulmány szerint egy több élelmiszerben használt cukoradalék segíthetett egy súlyosan veszélyes szuperbaktérium elterjedésében az Egyesült Államokban.


A trehalózt a Clostridium difficile baktérium két törzsének felbukkanásával hozzák összefüggésbe, amelyek hasmenést, vastagbélgyulladást, szervi elégtelenséget és akár halált is okozhatnak. A trehalóz olyan élelmiszerekben található, mint a tápanyagszelet és a rágógumi. Ha a megállapítások megerősítést nyernek, az egy éles figyelmeztetés arra, hogy még a látszólag ártalmatlan adalékanyagok is képesek egészségügyi problémákat okozni, ha bekerülnek az élelmiszer-ellátásunkba.

Az antibiotikum-rezisztens baktérium gyors terjedése az elmúlt években hatalmas problémává vált a kórházak számára, és az időzítés egybeesik a trehalóz megjelenésével. 2000-ben a trehalózt élelmiszer-adalékanyagként engedélyezték az Egyesült Államokban számos élelmiszerhez a szusitól a zöldségeken át a fagylaltig. Körülbelül három évvel később kezdtek elszaporodni a járványkitörésekről szóló jelentések. Más tényezők is hozzájárulhatnak, de úgy gondolják, hogy a trehalóz kulcsfontosságú kiváltó ok.

Amikor a kutatók elemezték a két törzs genomját, olyan DNS-szekvenciákat találtak, amelyek lehetővé tették számukra, hogy nagyon hatékonyan táplálkozzanak alacsony dózisú trehalózcukorral. Valójában ezeknek a baktériumoknak genetikai felépítésüknek köszönhetően körülbelül 1000-szer kevesebb trehalózra van szükségük az élethez, mint a C. difficile más fajtáinak.

Eredményeik teszteléséhez a tudósok egerekkel kísérleteztek, akiknek az RT027 törzset adták. Az alacsony dózisú trehalózt kapott csoportban a halálozási arány sokkal magasabb volt. A tudósok szerint nem azért, mert több baktérium volt, hanem mert a cukor lehetővé tette számukra, hogy több mérgező toxint termeljenek. Három emberi bélből származó folyadékon végzett további vizsgálatok kimutatták, hogy az RT027 képes volt kis mennyiségű trehalóztól is növekedni, míg más baktériumtörzsek nem.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk