floating rock on galaxy illustration

A NASA egy napfényhajtású miniűrhajóval figyeltetne aszteroidát

A napfényhajtású NEA Scout egy kevésbé ismert aszteroida-osztályt fog vizsgálni, és a tervek szerint még idén elindítják.


A NASA egy cipősdoboz méretű űrhajót akar egy aszteroidához juttatni napvitorlával, ami az ügynökség első olyan mélyűri küldetése lenne, amely ilyen mechanizmust használ. A földközeli aszteroida felderítő (NEA Scout) egy CubeSat nevű kis űreszköz, és az Artemis I személyzet nélküli tesztrepülésen is a fedélzeten lesz majd. A gázhajtóművek a CubeSatot a közeli aszteroida-célpont felé vezető pályára állítják, de a kétéves út hátralévő részében a napvitorla hajtja majd.

A napvitorlák a Nap fotonjainak lendületét használják fel az űreszközök előrehaladásához. Mivel a rakétaüzemanyag jelentős mértékben befolyásolja az űreszközök súlyát és élettartamát az űrben, érdemes minél kevesebbet használni belőle. Minél nagyobb a napvitorla, annál több napfényt tud az űrhajó befogni. A napvitorla helyzetének a napfény szögéhez igazításával a NEA Scout megváltoztathatja pályáját.

A felderítő egy 2020 GE nevű aszteroida felé veszi az irányt, amelyet először 2020 márciusában láttak. Az aszteroida átmérője kevesebb mint 18 méter, és mivel ekkora aszteroidákat még nem vizsgáltak közelről, kiváló kutatási célpont. A kisebb szikláknak még mindig lehetnek káros hatásai, ha a Földbe csapódnak, mint például a 2013-as cseljabinszki meteornak.

A CubeSat fedélzetén egy kamera található, amely a 2020 GE összetételéről, méretéről és tulajdonságairól gyűjt információkat. Az aszteroidák mellett a NEA Scout két másik napvitorlás küldetése szempontjából is úttörő lehet: az Advanced Composite Solar Sail Systemnek, amely a NASA honlapja szerint legkorábban 2022 közepén indulhat, és a Solar Cruiser-nek, amely 2025-ben indul a Nap felé egy hatalmas, 18 ezer négyzetméteres vitorlával.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk