Szegedi bútormentők

Remodel stúdió

Akárcsak az embereknek, a bútoroknak is van saját történetük. Ezek a bizonyosak például talán romkocsmák sötét sarkaiban végezték volna, szakadt kárpittal, kilógó szegvéggel, fenékhez kunkorodó rugóval. Csakhogy a szükség törvényt bont.

A szegedi nonprofit szervezet munkatársai „csupán” egy családbarát közösségi irodát szerettek volna nyitni a csongrádi megyeszékhelyen. „Egyszerűen nem találtunk megfelelő berendezést az irodához – meséli a társadalmi hasznosságot szem előtt tartó vállalkozás indulásáról az alapító Kis Mónika. – Mivel nem volt pénzünk, a használt áruk piacán kerestünk régi bútorokat. De hamar beláttuk, hogy a felújítás idő- és költségigényes, ráadásul a minőségre sincs garancia. Egy uniós pályázat nyitotta fel a szemünket. Kidolgoztunk egy 300 órás képzési programot és egy foglalkoztatási modellt, amelynek keretében a jelentkezők bútorasztalos- és kárpitosismereteket szerezhettek. Így született meg a Remodel. Júniusban beléptünk a továbbfoglalkoztatási szakaszba, a kérdés most az, megáll-e a vállalkozás a saját lábán. A webshopon keresztül magánszemélyek, valamint butikhotelek és a bécsi WAMP látogatói adják a vásárlók zömét.”

A Kárpát-medencei Fiatalok Egyesülettel együttműködésben jelenleg öt fiatalt foglalkoztatnak a klasszikus inasiskolának is beillő szegedi műhelyben. Antik bútorokkal nem foglalkoznak. „A restaurátoré egy másik szakma – mondja Oláh Balázs. – Nekem a farészek javításához és felújításához van leginkább érzékem. Hatan jelentkeztünk az öt helyre, azt hiszem, a generációm nagy része fél a változástól. A munkám kapcsán pozitív visszajelzéseket kapok az ismerőseimtől, látják a példámat, mégsem lépnek. Pedig a szakmán kívül én teret kaptam itt, hogy kiéljem a kreativitásomat. És hitet, hogy van másik út.”

A fenti cikk eredetileg a Hamu és Gyémánt 2015. nyári számában jelent meg. 2018. január 25-ig a Remodel stúrióra is szavazhat a Highlights of Hungary versenyén. A jelöltek teljes listáját itt találja. 


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.