börtönajtó
Egy feltételezett zsarolóvírus-támadás miatt Új-Mexikóban egy egész megye szolgáltatásai, köztük a helyi börtön is működésképtelenné váltak – a börtön ijesztő módon elvesztette a hozzáférést a kameraképekhez, a létesítmény adatbázisaihoz és az automatizált ajtókhoz is.

Új-Mexikó legnépesebb megyéje, Bernalillo, amely magában foglalja a legnagyobb várost, Albuquerque-et, a múlt héten káoszba fulladt: egy kibertámadás következtében a helyi kormányzat szolgáltatásai megbénultak. A Gizmodo cikke szerint a január 5-én történt támadás miatt be kellett zárni a megyei hivatalokat, veszélybe kerültek az adatbázisok, és komoly problémákat okozott a helyi ingatlanügyletektől a házassági engedélyekig. De más hivatali folyamat is leállt, a megyei hálózatra támaszkodtak.

A tisztviselők be is jelentették a támadás után közleményben, hogy a legtöbb megyei épület zárva van a nyilvánosság előtt.

A megyei alkalmazottak azonban távmunkában dolgoznak, és a körülményekhez képest a lehető legnagyobb mértékben segítenek a lakosságnak. A megyei rendszerek szállítóit értesítettük, és dolgoznak a probléma megoldásán és a rendszerfunkciók helyreállításán

– írták.

A legdrámaibb történés mégis az, hogy a megyei börtön, a Metropolitan Detention Center elvesztette a hozzáférést néhány kulcsfontosságú biztonsági funkciójához – beleértve a kameraképeket és az automatizált börtönajtókat is. Mindez arra kényszerítette a megyét, hogy lezárja az egész börtönt, és az összes fogvatartottat egy időre a celláiba kényszerítse.

A lezárás egy kisebb jogi huzavonát is kiváltott, mivel a megye ezzel megsértette egy 1995-ös egyezség feltételeit, amely a a börtönök fogvatartási körülményeire vonatkozott. Az egyezség előírta, hogy a fogvatartottaknak bizonyos kiváltságokat kell biztosítani – például a cellán kívül töltött időt és a kommunikációs eszközökhöz való hozzáférést.

A jelenlegi körülmények között azonban ezek nem biztosíthatóak, ezért a megye kénytelen volt a múlt héten sürgősségi értesítést benyújtani, amelyben arra kérte a szövetségi bíróságot, hogy vegye figyelembe a fennálló körülményeket.

Mindennek tetejébe a támadás működésképtelenné tette – talán meg is bütykölte – a börtön adatbázisát, beleértve azt is, amely rendszerezte az intézményben történt összes erőszakos incidenst, beleértve a szexuális támadásokat és verekedésekről szóló jelentéseket.

Egyelőre nem világos, hogy a káoszt mikor fogják helyreállítani, de egy dolog biztos: az Új-Mexikóban történt eset újabb jele annak, hogy a megszaporodó zsarolóvírus-bandákat érdemes nagyon komolyan venni.


A figyelmetekbe ajánljuk