Tények és titkok

A Hamu és Gyémánt 2017. téli száma

Mint mond a ma emberének egy csaknem száz évvel ezelőtt elkövetett bűntény, mely gonoszságból, pénzsóvárságból és szenvedélyből táplálkozott? Miért fizetnek vagyonokat egyetlen fotóért egy olyan korban, amikor szinte bárki – amatőr – fotósnak vallhatja magát? Mi a kapcsolat az elektromos autó és a szódavíz között? Miért szeretne sztárt csinálni a régmúlt költőiből a Vígszínház ifjú színésze? A legújabb lapszámunkból minden kiderül!

Vagyont érő pixelek
Mi a feltétele annak, hogy egy fotó műtárggyá váljon egy olyan korban, amikor gyakorlatilag bárki – amatőr – fotósnak vallhatja magát egy okostelefon és egy kis szépérzék birtokában? Mekkora értéket képvisel egy klasszikus fotográfus alkotása? És egy kortársé? Egyáltalán megéri manapság fotóba invesztálni? Körüljárjuk a fotóművészet alapkérdéseit, s a válaszokat szakértők szolgáltatják.

Árral szemben, derűvel
A tavalyi év egyik legnagyobb színházi sikerének a főszereplője: fél évig dolgozott azon, hogy sztárrá tegye Arany Jánost a gimnazisták szemében, és egyetlen nap alatt megírt csaknem egy teljes kötetnyi verset. Hitről, megbocsátásról, Y generációról, családi hozományról, epic sodródásról és egy befejezetlen görög sorstragédiáról beszélgettünk a Junior Prima díjas Vecsei H. Miklóssal, a Vígszínház színművészével.

105 évnyi játék a szépséggel
Százévesen sem szerette, ha felteszik neki a kérdést, dolgozik-e még – nem értette ugyanis a kérdésben a „még”-et, hiszen meggyőződése szerint a művészet nem kor kérdése. Zeisel Éva amióta csak az eszét tudta, alkotott. A magyar származású keramikus, formatervező, csodásan kreatív személyiség munkásságát az összes amerikai dizájnlap dicsőítette már, csak épp szülőhazája feledkezett el róla. Majdnem…

A villanyautó-sztori
Összeesküvés-elméletek, bámulatos rekordok, világpolitikai események szövik keresztül-kasul az elektromos autók meglepően messzire nyúló történetét – tudniillik, egy brit mérnök és feltaláló már egy évvel azelőtt villanyautón kocsikázott, hogy Karl Benz bejegyeztette volna a belső égésű motorral hajtott automobilját. És hogy mi a kapcsolat az elektromos autó és a szódavíz között? Cikkünkben ezt is eláruljuk!

Sencsen, a legek ura
Ha negyven évvel ezelőtt az utazó a Gyöngy-folyó és a Dél-kínai-tenger találkozópontján járt, porlepte kis halászfalvakat talált, s a Hongkong tőszomszédságában fekvő, alig 30 ezer lelket számláló Sencsent, pár nap járóföldnyire még csak nem is ismerték. Amennyiben azonban napjainkban viszi arra az útja, egy döbbenetes, égig érő metropoliszt talál a helyén, mely mágnesként vonzza magához a hitetlenkedő turisták millióit. Elmeséljük, hogyan épült fel a semmiből a kínai csodaváros.

Az emberi gonoszság valódi arca
Januárban érkezik a mozikba Szász János legújabb filmje, mely a rendező saját bevallása szerint is az eddigi legbrutálisabb alkotása. Egy 20-as évekbeli, a való életben megtörtént kegyetlen gyilkosság történetét meséli el, mely gonoszság, pénz, cselszövés, hiszékenység és féktelen szenvedély hálójából szövődött. A kulisszák mögé tekintünk, és a főszereplőkkel megelevenítjük a film hátborzongató világát egy exkluzív fotósorozaton keresztül.


A Hamu és Gyémánt 2017. téli száma már elérhető az újságárusoknál.


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.