#KULT

A Hamu és Gyémánt 2017. őszi száma

Mészöly Miklósnak van egy gyönyörű példázata a Magaslesben. A riportregény egyik hőse észreveszi, hogy megfogyatkoztak a jószágok a karámban. Az író megkérdezi tőle, honnan tudja. Megszámolta? A nő azt feleli, nem. „Az egész lett kevesebb.”

Delikát népi bölcsesség ez, nekünk való, ha arról beszélünk, miért kell nekünk a kultúra. Mi veszik el az életünkből, ha nincs? Ha nem akarunk kortárs tárlatra járni, ha mit sem jelent nekünk a Katalin utca (Szabó Magda világhírű regényének helyszíne), ha nem hoz lázba minket az új Hamlet a Vígszínházban. A mindennapjaink nélküle is eltelnek, a részvénypiac nem zu-han, nem esik kevésbé jól a szivar. Vagyis a részletekből egyik sem hiányzik. Ezzel a Hamu és Gyémánt-számmal, azt reméljük, „nagytotálban” mutatjuk meg: távolabbról nézve közelebb jutunk. Egyetlen nagy szívdobbanás, és a kultúra érzéki, divatos kaland lesz – velünk. A lényeg pedig egyértelmű: az eltörött hétköznapok meglehetnek kultúra nélkül. De az egész sokkal kevesebb lesz.

Kultúr(me)nők

Megkerülhetetlen a nevük, ha kultúráról van szó: különböző platformokon tevékenykedve értéket közvetítenek, mégpedig úgy, hogy széles réteget tudnak megszólítani. Három sikeres ember, három összetéveszthetetlen személyiség és elismerésre méltó szakmai pályafutás: felelősségről, bulvárosított magas kultúráról, kompromisszumokról és kulturális divatról beszélgettünk D. Tóth Krisztával, Veiszer Alindával és Winkler Nórával.

Egy fiktív élet valódi titkai

Mi a közös Grecsó Krisztiánban, Sophie Marceauban és a New York Timesban? Az, hogy mindannyian nagyra tartják Szabó Magda munkásságát – és ezzel nincsenek egyedül: mindmáig ő az egyik legnépszerűbb magyar szerző, akinek műveit összesen 42 nyelvre fordították le. Épp 10 éve nincs közöttünk, és épp 100 éve született, mely alkalomból pályatársakat, barátokat és az örökösét kérdeztük, hogyan emlékeznek vissza a titkokkal teli írónőre.

Sopron íze

Családregénybe illik történetük: a többgenerációs bortermelő dinasztia a II. világháború után elveszti Sopron melletti birtokait, a rendszerváltás után azonban Franz Pfneiszl kárpótlási jegyekért visszavásárolja nagyapja földterületeit, hogy aztán továbbadhassa lányainak, Birgitnek és Katrinnak. Happy endről azonban szó sincs, sokkal inkább egy új, sikerekkel teli fejezetről.

Regényes Budapest

Bérpalota az Andrássy úton, egy pasaréti lakóház, műemlék villa a Vízivárosban – épületek, melyek mellett lehajtott fővel sétálunk el, anélkül, hogy sejtenénk, ikonikus regények helyszínéül szolgáltak. Egy képzeletbeli sétára indulunk, mely során felkeressük öt magyar író műveinek egy-egy jelentős helyszínét, hogy aztán a valós séták során ne csak a lábunk elé nézzünk.

Szentpétervár Guide

Mit kell tudunk utazás előtt; hol szálljunk meg; mi az a szoljanka, és hol kóstoljuk meg; mit nézzünk meg az Ermitázs Múzeumban, és ezen kívül még milyen kulturális programokat érdemes szerveznünk magunknak – ezekre és sok más kérdésre is választ adunk az insider tippekkel teli útikalauzunkban. Irány Oroszország kulturális fővárosa, a vérbeli európai metropolisz!

Adventure Pocket Guide

Tegyünk időutazó kirándulást Csehország középkori kisvárosába, borzongjunk a balatonedericsi szellemkastélyban, sétáljunk flamingókkal a legboldogabb sziget tengerpartján, főzzünk Julia Child konyhájában, mártózzunk meg Izland titkos szabadtéri úszómedencéjében – és mindezeken kívül van még 45 inspiráló ötletünk arra, hogyan tehetnénk igazán emlékezetessé az idei őszt.

Fotó készítője: Galgóczi Németh Kristóf, Bácsi Róbert László, Hargitay Olivér, Mészáros László, Sárosi Zoltán, Szendeff Lőrinc, Nyilassy Lili, Vincze Dóra Szerző: Baumann Viola, Benda László, Fogas Krisztina, Grecsó Krisztián, Katona Csaba, Kisgyörgy Éva, Kovács Natália, Kuszkó Judit, Németh Ágnes, Patakfalvi Dóra, Reményi Diána, Szabó Orsolya, Vas András, Venczel Sára

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.