Trópusi Európa

Útlevél nélkül a paradicsomba

Egy jó kis trópusi vakáció, de Európán belül? Ez az ellentétesnek tetsző szókapcsolat nem is olyan lehetetlen, még ha nem is úgy, ahogy elsőre gondolánk! Bár a gyarmatbirodalmak kora a második világháború után leáldozott, több európai állam tart fenn különböző státusú tengerentúli területeket.

Egyes területek jogállása egy uniós régióhoz hasonló. Franciaországban ezek a térségek a tengerentúli megyék (DOM) néven szerepelnek. Név szerint Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion és Mayotte olyan közigazgatási egységekké alakultak, amelyek távol esnek ugyan az ország központi területeitől, mégis ugyanolyan jogokat élveznek, mint az európaiak. Franciaország (és ezzel az Európai Unió) szerves részei, régiók is, megyék is egyszerre, így ez alapján Franciaországot akár egy részben dél-amerikai országnak is nevezhetnénk. Ehhez hasonló Hollandia esetében Aruba, Curaçao és Sint Maarten szövetsége, amelyben négy terület alkotja a Hollandiai Királyságot. Itt a három egykori karibi gyarmatból alakult részegység a belügyeket illetően autonóm, de a szövetséget érintő közös kérdéseket Hollandia felügyeli. Más egykori gyarmatok lazább függőségben maradtak az egykori birodalmakkal. Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoportja 1958-tól Franciaország tengerentúli területe volt, majd 1985-ben Franciaország társult területi közösségévé nyilvánították. Itt a lakosok francia szavazati joggal rendelkező állampolgárok, az anyaország felelős a szigetek állami berendezkedéséért és honvédelméért, a szigetek pedig az adók és vámok kivetése terén önállóságot élveznek. Hasonlóan a 2008-ban felbomlott Holland Antillák többi szigete: Bonaire, Saba és Sint Eustatius Karibi Hollandia néven csatlakoztak Hollandiához, amelyek az ország egy-egy új községét alkotják, de nem
tartoznak egyetlen tartományhoz sem. Az itt élők nem válnak EU-s polgárrá, a munkavállalás is korlátozottabb, de bizonyos jogokat mint holland állampolgárok gyakorolhatnak. A brit gyarmatokból és koronagyarmatokból tengerentúli területek alakultak, amelyek nem részei az Egyesült Királyságnak, de szuverenitása alá tartoznak, biztonságukért az anyaország hadereje felel.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2017. nyári számában olvasható el. A lapszám digitális változata most ingyen letölthető az App Store-ból, illetve a Google Play-ről.

Fotó készítője: Profimedia Forrás: Profimedia

Népszerű címkék:


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.