Négylábúak szolgálatban

Neo Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

De kár érted, mi lehetett volna belőled...– ezzel a mondattal kezdődött Mányik Richárd, a Neo Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnökének kutyakiképző pályafutása. És pontosan az ilyen mondatok miatt van szüksége az egyesület kiképzés melletti érzékenyítő tevékenységére. 

Richárd épen született, majd egy autóbaleset következtében, amely 17 éves korában érte, kerekesszékbe került. Amikor már jobban volt, kijárt „sétálni” az utcára, de ha nem zavart vagy sajnálkozó pillantásokkal, akkor a fentiekhez hasonló mondatokkal találkozott. Egészen addig, míg meg nem érkezett hozzájuk egy segítőkutya, amelyet attól fogva sétáltatni kellett. Ricsi pedig egy idő után nem a négy fal között, hanem a kutyaiskola pályáin találta magát szabadidejében. Mikor aztán négylábú társával paragility- (kutyás ügyességi parasport) világbajnokok lettek, az emberek már nem a kerekes székes férfit nézték, hanem az okos kutyát, amely felveszi a lakáskulcsot, odahozza a leesett pénzérmét, és az ajtón kívül a világot is kitárja a gazdája előtt. Ricsi hagyta, hogy a négylábúak kimozdítsák a bezártságból, hiszen az ebek úgy veszik rá mindenfélére, hogy észre sem veszi – a nyereség pedig kézzelfogható: teljes élet, mozgalmas hétköznapok, szenvedélyes hivatásszeretet. Az persze már nem derül ki, mi lett volna az egyesület elnökéből a baleset nélkül, mint ahogy senki másról sem derül ki, mi történt volna, ha másik életutat választ.

Érdekli a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt 2017. nyári számában olvasható el. A lapszám digitális változata most ingyen letölthető az App Store-ból, illetve a Google Play-ről.
 

Fotó készítője: Viszlay Márk Szerző: Baumann Viola

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.