Magyar film XXI.

A Hamu és Gyémánt 2017. nyári száma

A szabadság olyan, mint egy érzéki ölelés, vagy mint az első hajnalig tartó randevú: nem lehet mesélni róla. Pontosabban lehet, csak nem érdemes. Át kell élni. Ezért a nyári Hamu es Gyémántban majdnem egy szót sem ejtünk a szabadságról. Pontosabban nem mondjuk, hanem mutatjuk.

Nálunk nem a regény távoli fikciója a 66-os út, hanem a meghódítható és meghódítandó valóság, az örökké újraélt kamaszkor, a soha el nem engedett, korlátok nélküli vágyakozás. Tudjak, mit mondanak a bölcsek és/vagy az angol tudósok? Hogy akkor öregszünk meg, és ez nem kor kérdése, ha már nincsenek barátaink, és már annyira sem merünk szabadok lenni, hogy haszontalanul, ámde őszintén merjünk kitárulkozni. Minden barátság másképpen megy tönkre és minden hosszú barátság másképpen nő fel a feladathoz, erről (es mar titkokról) olvashatnak az íróbarátságok anyagban. És talán ezt a fiatalos szabadságot ismeri Barabási Albert-Laszló is, aki Karcfalváról indulva lett, ha nem is a 66-os úton haladva végig, de az Egyesült Államokban világhírű hálózatkutató. De legszebb szabadság mégis a filmeseké, akik másoknak adnak káprázatot, álmokat, hazudnak soha össze nem gyűlő bátorságot, miközben ők gúzsba kötve táncolnak, de akár a régi, akár az új aranykort nézzük, megtörténik velünk a csoda, általuk és miattuk.

Jöjjenek, legyenek velünk szabadok!

A siker hálózata

Kérdések sorával halmoztuk el a világhírű magyar hálózatkutatót, BarabásiAlbert- Lászlót – a válaszaiban pedig szó esett New York-i vezetékekről, múlt alapján megjósolható jövőről, Salingerről, Messiről, egy véletlen találkozásról, sejttérkép olvasásáról, az orvostudományt érintő korszakváltásról, jövőbeli kontrollról – és meglepő vagy sem, de minden mindennel összefügg.

A megismételhetetlen pillanat

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva mint két lankadt szárnyú héja-madár néz egymás szemébe; Darvas Iván közvetlenül a letartóztatása előtt egy szamár hátán ül és mosolyog; Gobbi Hilda egy halom papírra mered, melyet a Nemzeti Színházból menekített meg: felejthetetlen képek az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Keleti Éva életművéből, amiket csokorba gyűjtöttünk, s kiegészítettük a fotóművész személyes emlékeivel.

Magyar film XXI.

Van valami, aminek az utóbbi időben mi, magyarok őszintén és közösen örülhettünk: a filmes sikereinknek. A díjak tömegeket vonzanak a mozikba, senki sem akar lemaradni az újabb alkotásokról, közben pedig pörög a szakma, az alkotók egymást inspirálják, és egyre többen akarnak közéjük tartozni. Okok, magyarázatok, jelen és jövő egy nagyszabású cikkben.

Baráti levéltitkok

Hajlamosak vagyunk azt hinni, a tankönyvekből már mindent tudunk legendás íróinkról, pedig azokból épp a legizgalmasabb részletek maradtak ki. Például az, amikor Jókai a legrosszabbat hozta ki Petőfiből, vagy amikor Kosztolányi olyan levelet írt Karinthynak, amely láttán még a mai olvasónak is elkerekedik a szeme. Nyáry Krisztián mestere az efféle történetek felfedésének, s ezúttal négy íróbarátság levéltitkaiba enged betekintést.

Route 66 Guide

Ez alkalommal nem egy országba, nagyvárosba vagy szigetre kalauzoljuk elolvasóinkat, hanem egy roadtripre invitáljuk őket, végig Amerika ütőerén, a 66-os úton. 3945 km-t barangolunk végig képzeletben, és eláruljuk, hol érdemes megállni, mit kell feltétlenül megnézni, megkóstolni, kipróbálni, mindezeken felül pedig számos tippel is szolgálunk arra az esetre, ha nem csak képzeletben utaznának. 

Adventure Pocket Guide

Kalandvágyó szerkesztőségünk egy teljes mellékletet szán a legújabb vagy kevéssé ismert élményforrásoknak. Vigyázat, 50 tippünk végigtanulmányozását követően új tételek kerülhetnek fel a bakancslistákra, jövőbeli nyaralások helyszíne fixálódhat, programok vésődhetnek naptárakba, és új kötetekkel gazdagodhatnak a könyvespolcok.

+ Egy kivehető melléklet: Gyémánt


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.