Gentleman Wanted

A Hamu és Gyémánt 2017. tavaszi száma

Úriembernek lenni fáradság és áldozat, sőt, majdnem szolgálat is. Mert a nagyvonalúság leggyakrabban a kicsinyesség tükrében látja magát, az elegancia a slamposság mércéivel méretik meg, az udvariasságról pedig már nem is szólunk. Modortalanság lenne.

A „gentleman” persze nem a nyakkendőtűjében vagy a mandzsettagombjában tartja az erejét, úriembernek lenni nem elsősorban megjelenés kérdése. A legkülönlegesebb magyar úr(iember) mindig kék farmerban járt, de ha megjelent valahol, minden tekintet az övét kereste. A közönség vágyott rá, hogy mértéket adjon, hogy megmutassa, mit érdemes tudni erről a világról, és mit nem. És Esterházy Péter tudta, mindenkire figyelnie kell, mert a tekintélye mérce az embereknek, és ezt a centit használni fogják, legyen szó házasságról, hazafiságról, karrierről, adakozásról. Mértékadó emberből nagyon kevés van mifelénk, mert mire egy-egy magára adó generáció felnőhetett volna, rendre elfújta a történelem, de éppen ezért érdemes megpróbálni újra és újra kitalálni magunkat, és a saját példaképeinket. Hogy milyen emberek, nők és férfiak azok, akiknek van erejük és bátorságok, tehetségük és szívük a pokolban is úrnak maradni.

Twin Peaks Reloaded

Negyed évszázada a fél világot foglalkoztatta a kérdés: ki ölte meg Laura Palmert? M a már inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tud a Twin Peaks, ami miatt ma nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha. Az ikonikus sorozat folytatása kapcsán visszatérünk az észak-amerikai kisvárosba, ahol a baglyok nem azok, aminek látszanak.

Jézus, jedi, gentleman

Volt már Fenyő Miklós, játszotta Hamletet, legutóbb pedig, az Alföldi Róbert rendezte Passio XXI-ben az ő fejére került a töviskorona. Kihagyott és megkapott szerepekről, hitről, családról, James Bondról, modern úriemberekről, és egy mindent megérő gólról beszélgettünk Szabó Kimmel Tamással.

Modern gentleman

Hogy egykor léteztek, afelől senkinek sem lehet kétsége, de hogy ma is vannak-e még úriemberek, az sokak számára kérdéses, ami leginkább abból ered, hogy a modern gentleman definíciója nem tisztázott. Egy protokollszakértő, egy filozófus, egy szakpszichológus, egy stílusszakértő és egy kommunikációs szakember segítségével jártunk utána a témának.

Pixellulóz

Lúdas Matyi, Szaffi és Macskafogó – néhány animációs film a sok közül, melyekből szinte mindenki tud fejből idézni. És van már utánpótlás is, ráadásul nem is akármilyen, az elmúlt időszakban ugyanis sorra halmozták a nemzetközi sikereket a hazai alkotók, így sokan már a magyar animáció második aranykoráról beszélnek. Hogyan jutottunk idáig, és kiknek köszönhetjük?

Kanada Guide

Az USA kistestvére néhány évtized alatt gyarmatból a világ egyik legélhetőbb országává vált, mely minden évben turisták millióit vonzza. Mégpedig nem véletlenül: útikalauzunkban megmutatjuk, mi minden miatt érdemes ellátogatni a fotóalbumba illő vidékre, ahogyan azt is, mit kell tudni, látni, enni és inni Kanadában.

És ez még nem minden: öt híres színész festőnek állt a kedvünkért, Grecsó Krisztián könyveket ajánl, Schiffer Miklós pedig stílustanácsokat ad nekünk, és megmutatjuk, hogyan főzhetjük le Széll Tamást.

+ Két kivehető melléklet: Gyémánt és Adventure Guide


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.