A környezetszennyezés súlyosan veszélyezteti a delfinek szaporodását

A betiltott vegyi anyagok komolyan veszélyeztethetik az Egyesült Királyság közelében élő hím delfinek termékenységét.


A poliklórozott bifenileket már évtizedekkel ezelőtt betiltották a briteknél, de még a mai napig okozhat problémákat az állatoknál.

Ha egészen konkrétan akarunk fogalmazni: csökkenti a delfinek heréinek méretét. Ezzel a spermaszám is csökkenhet, és a nemzőképesség károsodhat, ebből kifolyólag pedig veszélybe kerülhet az egyedek szaporodása – adta hírül a BBC News.

A Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society of London) tudósainak tanulmánya alapján kimutatható, hogy azok a hím delfinek, melyeknek magas a szervezetében a PCB aránya, kisebb nemi szervekkel rendelkeznek, mint azok, akiknél nem találtak magas mérgezési mennyiséget. Úgy vélik ez komoly hatással lehet a spermiumok számára is.

A PCB- k egyébként egy olyan kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenil molekulán, amely egyszeres kötéssel összekapcsolt két benzolmolekulából áll. A lakosok szervezetébe PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek. A dioxinokhoz hasonlóan feldúsulhatnak az emberi szervezetben. Ismert, hogy a PCB-k bekerülhetnek az anyatejbe is. A PCB-k toxikussága illetve bomlása a klóratomok számától és helyétől függ, toxikusak, mutagének és mérgezőek a reprodukcióra nézve – magyarázza a kockázatos.hu

A mérgező vegyületet ennek okán a hetvenes évektől kezdve betiltották, de még ötven évvel később sem tudott teljesen eltűnni.

A figyelmetekbe ajánljuk