A kihalás szélén: óriási küzdelmet folytatnak az északi szélesszájú orrszarvúak megmentéséért
Az alfajnak már csak két egyede él, azonban mindkettő nőstény.


A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját sikerült létrehoznia decemberben egy nemzetközi csoportnak – írja MTI.

A petesejteket december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól. A petesejteket a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, a 2018-ban elpusztult Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával.

Jan Stejskal, a Dvur Králové-i állatkert munkatársa szerint a mostaniakkal együtt már öt életképes embrióval rendelkeznek a kutatók. Az alfaj megmentéséhez ugyanakkor embriók tucatjaira lenne szükség. Az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni, a még megmaradt két utolsó nőstény ugyanis már túl idős a vemhességhez.

A projektet tavaly áprilisban fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány miatt, augusztusban azonban folytatódtak a munkálatok. A nyár végi petesejtbegyűjtés nem volt sikeres, egyetlen embriót sem sikerült létrehozni.

A program új szakaszának kezdetét jelenti, hogy egy hím déli szélesszájú orrszarvú érkezett az Ol Pejeta Rezervátumba. Azt várják, hogy viselkedésével jelezze a szakembereknek, amikor a legmegfelelőbb az idő az embriók beültetéséhez a dajkaállatokba. A nőstényekkel való összeengedést megelőzően a hímet ivartalanítani fogják.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban is gyakori volt. A hosszú éveken át tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt

A figyelmetekbe ajánljuk