Először hoztak létre 6G hálózatot
Pedig még az 5G sincs elterjedve.

A kínai kormány által támogatott Purple Mountain Laboratories nevű intézet jelentette be, hogy áttörést ért el a 6G hálózat terén. Az eredményt az ország távközlési óriásaival, köztük a Fudan Egyetemmel és a China Mobile távközlési vállalatával együttműködve érték el.

Purple Mountain Laboratories megjegyezte, hogy a You Xiaohu, a vezető tudós professzor által vezetett kutatócsoportnak sikerült elérnie a hatodik generációs, 6G szintű vezeték nélküli átvitelt, amely már a legelső alkalommal, laboratóriumi környezetben képes volt a 206,25 GB/másodperces sebességre.

A kelet-kínai Csiangszu tartomány fővárosában, Nankingban található csúcstechnológiai laboratórium egy saját fejlesztésű 360-430 GHz-es csúcskategóriás vezeték nélküli kommunikációs rendszerrel valósította meg a 6G-orientált sebességet.

Az elért sebesség világrekordot is jelent a 300 GHz és 3THz közötti frekvenciasávon belüli valós idejű vezeték nélküli átvitelben, amelyet már most a futurisztikus 6G mobilkommunikáció alapkövének tartanak. Összehasonlításképp: a sebesség 10-20-szor nagyobb, mint az 5G hálózatoké.

Ugyan az eredmény figyelemreméltó, és a 6G várhatóan a jelenleg használt 5G utódja lesz; utóbbit még mindig csak most vezetik be a legtöbb országban. Az 5G sem panaszkodhat, hiszen a korábbi szabványokhoz képest az adatok legalább 20-szor nagyobb sebességgel továbbíthatók.

You Xiaohu szerint azonban a 6G-t már olyan területeken fogják használni a jövőben, mint az AR, a VR és a metaverzum.

Továbbá a technológia széles körben felhasználható lesz az űrben és a műholdak közötti kommunikációban is, ahogy a földi kapcsolattartás is könnyebb lesz az űrutazások alkalmával.

(Tech Times)


A figyelmetekbe ajánljuk