Vízen lebegő 3D ház Csehországban

Megalkották az első 3D-s technológiával nyomtatott házat Csehországban, amit akár vízre is rakhatunk. A kifejezetten a 3D-s építésekre szakosodott vállalkozás, a Buřinka cégnek, kevesebb mint 24 órát vett igénybe a 17 tonna betonkeverék előállítása.


A tervezett 48 óra helyett 22 óra alatt elkészült Csehország első 3D nyomtatott háza.

Így készült

3D-s nyomtat\u00e1ssal h\u00e1z \u00e9p\u00fcl

Instagram/prvokodburinky

A hagyományos építkezésekkel szemben az épületet kifejezetten fenntartható és környezetbarát kialakítást kapott: jóval kevesebb hulladékkal és CO2 kibocsátással járt a nyomtatás, nem mellesleg az átlagos költségek 50%-át sikerült így megspórolni. A hőszivattyúk és a napelemeknek köszönhetően pedig környezettudatos is.

A cég egy videót is megosztott a munkálatokról:

Hogyan tovább?

3D h\u00e1z Csehorsz\u00e1gban

Youtube/scoolpt

Az építésen résztvevő Jiří Vele szerint most a következő cél, hogy a technológia az egész világon elterjedjen: „Annak érdekében, hogy a 3D-nyomtatás technológiája az építőipar részévé váljon, be kell mutatnunk kutatóknak, építészeknek, építőknek, a kormányoknak" – mondta.

A prágai Cseh Műszaki Egyetemen stabilitási tesztet is végrehajtott az épületen, és megállapították, hogy egy lavina erejét is képes lesz kibírni – így tényleg a világ legtöbb helyén megépülhetnek a ma még ritkaságnak számító 3D-s házak.

Az épület várhatóan már a nyár végén bemutatásra kerül, és bepillantást nyerhetünk a jövő egyik otthonába.

Forrás: apartmenttherapy

A figyelmetekbe ajánljuk