silhouette of trees during sunset

2500-ra rá se ismerünk a Földre, ha nem cselekszünk

Teljesen átalakulnak a meghatározó termőföldek, a trópusok környéke pedig halálos lesz számunkra.


A legtöbb jelentés alapján tudjuk, hogy ha klímaügyben nem cselekszünk gyorsan, akkor 2100-ra az átlaghőmérséklet 2,7 Celsiusszal nő, aminek köszönhetően rendszeresek lesznek mindenhol a természeti katasztrófák. Erdőtüzek, áradások, földrengések, gyakolratilag folyamatos veszélyt fog jelenteni a környezetünk a számunkra. Ugyanakkor a legtöbb ilyen jelentés nem igazán tekint tovább. Pedig 2100-ra azok, akik most születnek, még javában 70 körül lesznek. Mi lesz az ő gyerekeikkel és unokáikkal?

A The Conversation ennek kiderítésére lefuttatott egy szimulációt, figyelembe véve a trendeket és a 2100-ra mondott számításokat. Ez alapján pedig semmi jóval nem tudnak kecsegtetni. Ami a termőföldeket illeti, az sarkkör közelében lesznek a legjobb termőföldek. Ezzel szemben a ma gazdaságilag legmeghatározóbb termőföldek teljesen átalakulnak. Például az Egyesült Államok közép-nyugati részén a mostani kukoricaföldek átalakulnak szubtrópusi termőföldekké, minimális emberi jelenléttel, főleg drónok segítségével.

A trópusok továbbá teljesen lakhatatlanná válnak, ugyanis a hőmérséklet halálos lesz emberek számára. Ez akkor is bekövetkezik, ha figyelembe vesznek különböző verziókat, amiket a vízszint emelkedése eredményezhet. Ami mondjuk Indiát illeti, valószínűleg lehetetlen lesz védőfelszerelés nélkül termeszteni, annyira barátságtalan lesz a környezet az emberi jelenlét számára, a projekciók alapján.

Amennyiben nem lassítjuk le a klímaváltozást, 2500-ra a Föld teljesen idegenné válik számunkra olyan szinten, ami még a képzeletünket is meghaladja. Azok a fontos kulturális és földrajzi területek ugyanis, amik jelenleg meghatározzák az életünket és a kultúránkat, vagyis az emberi kultúra identitását, gyakorlatilag a múlt ködébe vesznek majd. Gyökeresen át fog alakulni minden körülöttünk, a túlélés pedig egyre nehezebbé válik.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk